Confidenţialitate

Negocierile dintre PNL, USR PLUS și UDMR au fost suspendate | AUDIO

Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au fost suspendate astăzi, la scurt timp după ce au început, fără a se înregistra nici un progres notabil între cele trei partide, PNL, USR PLUS și UDMR. Totuși, la propunerea UDMR și cu susținerea puternică a USR PLUS, s-a agreat includerea în protocolul coaliției a unei clauze care să interzică traseismul parlamentar.

De asemenea, având în vedere că negocierile stagnează, USR PLUS ia în calcul să meargă la consultările de mâine cu președintele Iohannis, cu propria variantă de prim-ministru, în persoana lui Dacian Cioloș. Acest fapt ar complica și mai mult lucrurile din moment ce liberalii au votat deja ca șeful viitorului guvern să fie unul de-al lor, și anume actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu.

Discuțiile de azi au început cu aceleași divergențe de ieri: împărțirea funcțiilor de prim-ministru, de șef al Camerei Deputaților și șef al Senatului.

Potrivit participanților la negocieri, Ludovic Orban a insistat din nou pentru competiție deschisă la șefia Camerei, propunere respinsă însă de USR PLUS, formațiune care bănuiește că liderul PNL ar putea obține voturi inclusiv de la PSD pentru a câștiga funcția. Cele trei partide așteaptă acum arbitrajul președintelui Iohannis, urmând să reia discuțiile abia după consultările de mâine de la  Palatul Cotroceni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre