Confidenţialitate

Naşterea şi alaptarea

O arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford, publicat de cotidianul britanic ‘The Guardian’.

Studiul a demonstrat că multe dintre cazurile de cancer la sân sunt cauzate de absența schimbărilor hormonale produse de naștere și alăptare.

Totodată, se arată că genele sunt responsabile doar pentru o mică parte din cazurile de cancer.

Cu cât o femeie naște mai mulți copii și alăptează mai mult, cu atât scade riscul de a se imbonavi de cancer de sân, se arată în studiu.

Riscul ca o femeie să se îmbolnăvească de cancer la sân scade cu 7% cu fiecare copil născut, iar pentru fiecare an de alăptat, riscul scade cu alte 4 procente.

Femeile din țările dezvoltate, unde familiile sunt de obicei mici, au un risc de a face cancer la sân de șase ori mai mare decât femeile din Asia, unde familiile sunt numeroase.

Șeful echipei de cercetători de la Oxford spune că soluția nu este însă reprezentată de întoarcerea la era când femeile nășteau copii mulți și îi alăptau în jur de doi ani, ci de producerea unor tratamente care să mimeze efectele sarcinii.

El consideră că este posibilă crearea unui tratament hormonal sau vaccin, pentru a oferi protecție femeilor care nu pot da naștere sau nu au posibilitatea de a face mulți copii.

Studiul a mai demonstrat că nașterea primului copil la o vârstă tânără are un efect de protecție împotrivă cancerului.

Peste un milion de femei din Marea Britanie, cu vârste de peste 50 de ani, au participat la cercetare.