Confidenţialitate

O destinație dulce: Muzeul Turtei Dulci din Torun, Polonia

Se apropie sărbătorile, iar printre bunătățile care n-ar trebui să lipsească de sub brad sau … de pe masă este o prăjitură dulce și bună, care ne poate duce cu gândul la povestea Fraților Grimm: Hansel și Gretel. E vorba de turta dulce, desigur, care are o întreagă istorie și …un muzeu, despre care vorbim astăzi, la Jurnal de Bord.

Muzeul despre care vorbim astăzi se află în orașul polonez Torun, supranumit orașul de turtă dulce. Se spune că acolo s-a făcut pentru prima dată acest desert care poate avea diferite forme. Muzeul Turtei dulci se află într-o fostă fabrică, una din cele mai renumite brutării de turtă dulce din oraş, iar deschiderea oficială a muzeului a avut loc în luna iunie a acestui an. Până atunci, a existat doar o expoziţie despre istoria turtei dulci în subsolul casei lui Nicolaus Copernic, vestitul astronom care s-a născut acolo.

Scorțișoara, dar și ghimbirul sau cardamonul sunt alte condimente care se folosesc pentru turta dulce. Ce e interesant la acest muzeu e că vizitatorii pot să participle la o demonstrație de fabricare a turtei dulci, după rețete tradiționale, folosind aceleași ustensile, ca acum 500 de ani. La muzeu sunt chiar cursuri pentru copii sau adulţi. Fiecare îşi poate crea propria turtă dulce, în stil tradiţional, o poate coace şi apoi poate să o ia acasă drept amintire. Se poate vizita și o expoziție  permanentă  a muzeului cu istoria turtei dulci, reţele şi ingredientele folosite la prepararea ei, viaţa locuitorilor orașului în secolele al XV-lea si al XVI-lea. E acolo și un magazin unde se găsesc numeroase specialități de turtă dulce, printre care și una care are o poveste.  A fost un bucătar în orășelul polonez Torun. Și tot orașul se pregătea să-l primească pe împăratul Maximilian cu … turtă dulce. Bucătarul avea o fată și albinele i-au spus fetei secretul pentru un desert gustos, şi anume să adauge miere. Turta a fost excelentă, împăratului i-a plăcut şi I s-a dus vestea în întreaga împărăţie. Astăzi, în Toruń se face în continuare turtă dulce, care poartă numele fetei brutarului, Katarzynka.

Ar mai fi de spus că o vizită la Toruń este interesantă nu numai pentru celebra turtă dulce. Oraşul vechi medieval, cu clădirile sale gotice impresionante, cum ar fi Primăria sau Biserica Sf Maria, are un farmec aparte. Din 1997,  Toruń este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.