Confidenţialitate

Guvernatorul Isărescu: Rata inflației va continua să crească până la finalul verii | AUDIO

Rata inflației va continua să crească până la finalul verii, avertizează guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu spune că de vină, în mare parte, sunt prețurile la combustibili, gaze și energie electrică.

Totuși, spune șeful politicii monetare, ritmul de creștere a inflației va fi mai puțin accelerat decât până acum. Inflația a atins în luna mai un prag record de aproape 14,5%.

„Cea mai mare parte a creșterii a fost determinată din nou de componentele exogene ale indicelui prețului de consum. Mai cu seamă, de scumpirea consistentă și peste așteptări a energiei electrice și gazelor naturale pe fondul modificării din luna aprilie a caracteristicilor, schemelor de plafonare a prețurilor. Și într-o mică măsură de majorarea prețului combustibililor sub influența ascensiunii cotației țițeiului în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate”, a spus Mugur Isărescu miercuri, 6 iulie 2022.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Guvernatorul Băncii Naționale spune că prelungirea războiului poate genera inflație mai mare și implicit afectarea economiilor

„Prelungirea războiului din Ucraina și extinderea sancțiunilor impuse Rusiei generează incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice implicit a evoluției pe termen mediu a inflației prin efectele posibil mai mari asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiție ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene, ca și a celei globale. Și a percepției de risc asupra economiilor din regiune cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare”, a adăugat Mugur Isărescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: BNR a majorat dobânda cheie la 4.75%, cu un punct mai mult față de valoarea anterioară