Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Au fost 194 de voturi ”pentru” și 13 ”împotrivă”

Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Victor Ponta a fost respinsă. Au fost 194 de voturi “pentru”, faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind “împotrivă”, iar 7 anulate.

Parlamentarii coaliţiei de guvernare prezenţi în sală nu au votat, cu excepţia câtorva. Între ei și premierul Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea și senatorul Şerban Nicolae.

Primul care a luat cuvântul a fost senatorul Viorel-Riceard BADEA –  PNL. Acesta a început cu un mesaj la adresa românilor care lucrează în străinătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

          Apoi senatorul liberal a amintit ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din noiembrie, când mii de români din străinătate au așteptat ore întregi la cozi pentru a vota.         Foarte mulți nu au reușit însă să-și exercite acest drept:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

         În timpul procedurii de vot, Victor Ponta a stat în plen în banca destinată Guvernului, alături de vicepremierul Gabriel Oprea.

”Va veni timpul când veţi vedea că e gravă schimbarea guvernului de procuror” acesta a fost unul dintre mesajele premierului Victor Ponta către liberali.  Liderul PSD a afirmat astfel că opoziția nu este capabilă să dea jos un Guvern și că ar aștepta ca un procuror sau o altă putere a statului să facă acest lucru:

“Nu acuz opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, aşteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau doar să vă spun un lucru şi mi-e teamă că o să mă citaţi în viitor: dacă dumneavoastră credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voinţa unui procuror cred că este foarte grav, cred că e o mare greşeală şi cred că vă va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru”, a spus Victor Ponta.

În privința moțiunii de cenzură, Victor Ponta a spus că aceasta nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului. Apoi le-a cerut scuze românilor din străinătate care nu au putut vota la alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut:

 

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

În acest context, co-președinta PNL Alina Gorghiu a spus că parlamentarii din arcul guvernamental sunt opriţi să voteze la moţiune de “frica” premierului Victor Ponta, arătând că acesta refuză să fie “egal cu ceilalţi cetăţeni”.

 

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

        

         Un moment de regret a avut și Alina Gorghiu. ”A fost o greșeală să avem încredere în acest premier”, a spus co-președinta PNL, făcând referire la înființarea Uniunii Social Liberale:

 

“Actualul premier nu mai are nicio legitimitate pentru a rămâne în funcție. Nu mai are legitimitate politică pentru că a fost invalidat prin vot anul trecut. Nu mai are legitimitate instituțională pentru că nu recunoaște puterea judecătorească. Nu mai are legitimitate națională pentru că îi asmute pe români, unii împotriva celorlalți și nu mai are nici legitimitate morală, pentru că a fost învestit de o altă majoritate decât cea din prezent. Pentru acest din urmă aspect simt nevoia să cer scuze, astăzi, în Parlamentul României, locul faptei. A fost o nesăbuință să avem încredere în acest premier și o mare greșeală a PNL. Eu le cer scuze, domnule prim-ministru, pentru că v-am ajutat să deveniți ceea ce sunteți astăzi, poate e timpul să le cereți și dumneavoastră scuze românilor din diaspora și din țară, cărora le-ați refuzat și le refuzați, în continuare, dreptul de a vota. Sunt convinsă că nu o veți face!”, a spus Alina Gorghiu.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS