Monica Ulmanu, câștigătoarea premiului Pulitzer: Încălzirea globală nu-i va afecta pe copii, ea e deja aici – VIDEO

Jurnalista româncă Monica Ulmanu a câștigat alături de echipa Washington Post cel mai important premiu internațional pentru jurnalism, premiul Pulitzer. Monica Ulmanu și colegii săi au realizat o serie de anchete despre încălzirea globală. Monica Ulmanu i-a spus lui Cătălin Striblea că seria de zece articole a pornit de la o descoperire a unui reporter care a văzut că în deșertul Mojave au dispărut specii de păsări și de insecte și a vrut să afle de ce.

Datele au arătat că deșertul s-a încălzit cu două grade în medie în ultimii ani. Și că astfel s-a întâmplat în mai multe locuri de pe planetă, inclusiv în România. Ancheta Washington Post arată că în zona munților Carpați, temperatura este cu două grade mai ridicată.

Jurnaliștii câștigători ai premiului Pulitzer au interpretat date legate de vreme din măsurătorile valabile în ultimii 200 de ani și au analizat efectele schimbărilor în zece locuri de pe planetă. Seria lor, publicată într-un format care a pus la un loc imagini video, fotografii și o grafică specială, a fost considerat cel mai important produs de presă al anului 2019. Monica Ulmanu face parte din echipa Washington Post, dar a lucrat și la alte publicații prestigioase precum The Guardian or The New York Times.

Cătălin Striblea a stat de vorbă cu Monica Ulmanu:

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS