Confidenţialitate

MJ a elaborat punctul de vedere privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de Bombonica Prodana

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că punctul de vedere asumat de Guvern privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la pragul abuzului în serviciu, a fost întocmit de Ministerul Justiţiei şi nu crede că l-a supărat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, cu această poziţie.

”Vă răspund la întrebarea pe care nu aţi pus-o: sunt două ipoteze total diferite. O ipoteză care a fost rezolvată de Curtea Constituţională prin decizia 405. Există o jurisprudenţă şi după lege, după articolul 29 din Legea 47, că atunci când o problemă de Drept e rezolvată de CCR prin admiterea excepţiei, ori de câte ori vine altcineva şi critică acelaşi text de lege din aceeaşi perspectivă, excepţia devine inadmisibilă”, a explicat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că, ”prin decizia 405, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate cu privire la sintagma «îndeplineşte în mod defectuos»”.

”Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă. Dacă un autor de excepţie critică aceeaşi lege, acelaşi articol din altă perspectivă, cum este de exemplu în cazul la care faceţi referire, atunci nu mai este competenţa nici a Ministerului Justiţiei, nici a Guvernului, este competenţa exclusivă a CCR”, a completat Tudorel Toader.

Ministrul a susţinut că „dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă, dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exlcusivă a CCR care va stabili că trebuie sau că nu trebuie”.

Guvernul cere Curţii Constituţionale, în conformitate cu punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, să respingă ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul în care cei doi sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu.

Instanţa supremă a decis, pe 28 martie, să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu, la cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a PSD.

Prejudiciul în acest dosar a fost estimat de procurori la 108.000 de lei.