Confidenţialitate

Mitropolia Moldovei: Racla Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă în curtea Catedralei

Decizie de ultim moment a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: racla Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă în curtea Catedralei în cele din urmă, cel mai probabil marţi seară.

Potrivit măsurilor impuse de autorități, racla va trebui să fie delimitată față de pelerini care nu au voie să o atingă. În același timp, la Iași se fac ultimele pregatiri in ceea ce priveste ziua de mâine când se va sîrbători Hramul Sfintei Cuviase Parascheva – după cum transmite corespondenta Europa FM la Iaşi, Silvia Craus.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis în cele din urma ca baldachinul Sfintei Parascheva să fie împodobit cu flori.

În fiecare an, baldachinul este împodobit de familia Buștei, din București, florari care fac asta de 16 ani.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Constantin Sturzu, a explicat că s-a luat decizia ca racla cu moaștele Sfintei Parascheva să fie scoasă din Mitropolie și așezată în baldachin, dat fiind faptul că este o tradiție care datează înaintea momentului Revoluției.

„Astăzi, în jurul orei 18.00, va începe împodobirea cu flori a baldachinului din curtea Catedralei Mitropolitane de aceeași familie jertfelnică din București, care îl înfrumusețează în fiecare an. Cel mai probabil în această noapte sau mâine dimineață devreme se va scoate racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și va fi depusă în acest baldachin. E un moment tradițional, datând de dinainte de 1989, ca măcar în ziua de 14 octombrie racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană. În anii anteriori, racla era scoasă afară mai devreme de momentul prăznuirii, întrucât rândul pelerinilor era atât de mare încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcașului de cult și în curte”, a declarat pr. Constantin Sturzu.