Confidenţialitate

Miting PSD împotriva “Statului paralel”, cu peste 200.000 de oameni în Piaţa Victoriei

Participanții la mitingul organizat de PSD “împotriva abuzurilor” s-au mobilizat exemplar în Piața Victoriei cu mult timp înainte de ora 20:00. Sunt sute de mii de simpatizanţi în faţa Guvernului. Este un miting care depăşeşte numeric cel mai mare protest Rezist din februarie 2017, când numărul participanţilor era de peste 200.000.

În timpul discursului lui Liviu Dragnea, pe clădirea Guvernului a fost proiectat cu laser  mesajul #rezist.

UPDATE 22.15 Mitingul PSD s-a  încheiat cu intonarea imnului naţional de la microfon. Piaţa se goleşte.

UPDATE 21.34 Liderul PSD, Liviu Dragnea, este prezentat ca “un luptător împotriva abuzurilor care nu a predat armele”. Primul său îndemn e acela ca mulţimea să o aclame pe Simona Halep. Iată principalele mesaje ale lui Liviu Dragnea:

 • “Suntem mulţi aici, mai mulţi decât cei care râdeau, care ne insultau. Noi suntem ceea ce se cheamă democraţie, suntem voinţa populară”
 • “Îi salut pe toţi trimişii în Piaţă ai statului paralel, la ordin sau din curiozitate”
 • “Au trecut trei ani şi jumătate de când Băsescu a plecat, dar instrumentele statului paralel au rămas. Care sunt instrumentele lui? Procurorii corupţi. Au rămas. Şefa DNA a rămas”. Mulţimea strigă “DNA fără cucuvea”
 • “Aţi văzut-o pe şefa DNA anchetând Guvernul doar pentru că guvernează”
 • “Cine a mai rămas: generalii, jurnaliştii sub acoperire, cu batistuţe cu tot, fără să poată să spună unui inspector fiscal din ce bnani trăiesc.”
 • “A mai rămas obceiul de a folosi justiţia în scopuri politice. Au mai rămas 6 milioane de români ascultaţi, protocoalele secrete între Servicii şi Curţile de Justiţie”
 • “Beneficiarii politici sunt cei care pierd alegerile la urne, dar vor să le câştige prin DNA şi SRI. Beneficiarii statului paralel sunt şi prizonierii lui – fără sprijinul statului paralel, nu există în politică”
 • Liviu Dragnea îndeamnă mulţimea să îl huiduie pe Klaus Iohannis. “Când spune că nu vede protocoalele secrete, are o problemă la ochi sau la dosar?”
 • Simpatizanţii strigă “Justiţie, nu corupţie”
 • “Statul paralel este Securitatea. E această boală care a radicalizat societatea, strică prietenii şi relaţii vechi doar dacă îndrăznim să nu gândim ca ei. Această boală care ne+a adus mai rău ca pe vremea vechii Securităţi”
 • “Suntem şantajaţi să depunem denunţări împotriva rudelor, prietenilor sau a unor oameni pe care nu i-am văzut niciodată. E un plan odios al insinuării terorii că oricine, oricând poate fi luat
 • “S-a mers mult prea departe. Delaţiunea ţine loc de probe. Toţi am fost, suntem, am putea fi sau aţi puztea fi atinşi de mâna lungă a acestui stat paralel. Sunt 6 milioane de oameni filaţi, interceptaţi. Peste două treimi din populaţia activă a acestei ţări. Este intolerabil. Nu contează dacă eşti vinovat sau nu, trebuie doar să fii ascultat. Important e ca statul paralel să ştie de vorbeşti, ce gândeşti, ce simţi şi ce-ţi doreşti”
 • “Nu vă faceţi iluzii că nu contaţi. Nimeni nu este în afara radarului statului paralel. Toţi puteţi deveni ţinte vii ale acestui sistem odios”. Liderul PSD se opreşte, iar mulţimea strigă: “Liviu Dragnea, nu ceda, noi suntem de partea ta!”
 • “Evoluţia economică înseamnă voturi pentru noi. Securiştii vor pierde iar alegerile. Democraţia pentru ei e iadul pe pământ, de aceea vor să ne îndepărteze prin dosare fabricate. Vrem prosperitate, nu Securitate”
 • “Cu statul paralel, Iohannis îndrăzneşte să blşocheze Parlamentul şi să nesocotească Curtea Constituţională. Să stau cu mâinile în sân?”
 • “Trebuie să spunem stop. Gata cu anchetele de tip sovietic! Gata cu abuzurile! Dacă suntem uniţi, nu vom fi învinşi niciodată! Niciodată! Niciodată!”
 • “Mai devreme sau mai târziu vine şi ziua libertăţii”
 • “Ei ştiu bine că ziua în care trebuie să răspundă e aproape”
 • “De ce am ales albul? Reprezintă curăţenia. Noi asta facem, curăţăm ţara de mizeria lăsată de aceşti şobolani. Mi-a spus cineva că suntem Brigăzile albe. Fie şi aşa!”
 • “Le-am cerut mereu să nu mai incite la proteste. Dar n-au vrut, aşa că, dacă strada a rămas pentru ei singurul argument, am decis să ieşim şi noi. Dacă vor continua, vom veni din nou, vom veni mai mulţi şi nu vom mai pleca! România s-a trezit! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

UPDATE 21.30 Premierul Viorica Dăncilă acuză Opoziţia actuală că a tăiat salariile în 2011 şi critică “asaltul permanent împotriva Guvernului”. “Preşedintelui Liviu Dragnea i s-a dechis dosar penal chiar înaintea campaniei din 2016”, reclamă prim-ministrul. Viorica Dăncilă susţine că PSD nu ar trebui “să cedeze împotriva abuzurilor” şi propune revenirea în ţară a românilor care lucrează în străinătate.

UPDATE 21.23 Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, acuzată de fapte de corupţie, se declară umilită pe nedrept de statul paralel: “Eu m-am întâlnit cu el, m-a vizitat acasă”. Ce înseamnă statul paralel în opinia sa? “Interceptări, urmărire prin GPS, umilinţă. Are un chip. În spatele lui se ascund securişti care te intercepteayă ilegal, procurori care falsifică probe, jurnalişti. Cine nu s-a întâlnit cu adevărat cu statul paralel este norocos. Statul adevărat e statul votat”

UPDATE 21.15 Matei Brătianu, fost lider şi fost parlamentar, ironzează de pe scenă manifestanţii Rezist. “Azi poporul român a cumpărat biletul câştigător la loto”, spune Brătianu.

UPDATE 21.00 Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vorbeşte despre “forţe oculte” şi “un stat mafiot”. “Trebuie să luptăm în continuare pentru democraţie şi statul paralel este cel mai mare duşman al nostru.” Preşedintele Senatului descrie “noua Securitate” ca fiind o realitate în România şi o atribuie actualului preşedinte, Klaus Iohannis şi fostului şef al statului, Traian Băsescu. “Vă promit că ascultările telefonice vor înceta. Mă angajey să lupt în continuare până când dreptatea va învinge”, spune Tăriceanu.

UPDATE 20.51 La îndemnul lui Liviu Pleşoianu se strigă “Doamna cucuvea, unde v-aţi ascunselea?” “Ieşi afară, cucuvea torţionară”, Noi majoritatea, voi Securitatea”, “Din sufragerie, te duci la puşcărie”.

UPDATE 8.40 Gabriela Firea deschide seria discursurilor politice cu întrebarea “Aţi venit cu japca la Bucureşti?”, iar poporul PSD neagă la unisopn. “Am venit să ne apărăm dreptul de a fi liberi în această ţară. Am ajuns să luptăm pentru libertate”. Manifestanţii strigă: “Libertate!” Primarul Capitalei îl critică pe Klaus Iohannis pentru că s-a alăturat manifestaţiilor din 2017, acuză “dictatura minorităţii” şi vorbeşte despre teama de DNA a primarilor înaite de a semna documente.

UPDATE 20.20 Manifestanţii PSD plimbă prin Piaţă trei siluete în zeghe: cea a Laurei Codruţa Kovesi, a lui Klaus Iohannis şi a lui Traian Băsescu.

UPDATE 20.18: Pe pancarte, simpatizanţii PSD critică “binomul SRI-DNA”, protocoalele dintre instituţii şi actuala conducere a Direcţiei Naţionale Anticoruptie – “Protocol cu protocol, Kovesi, te-ai dat de gol”, “Să iasă tot poporul, să cadă binomul”, “Pe Coldea să-l judecaţi, cer 6 milioane de români ascultaţi”.

UPDATE 20.15. Liviu Dragnea iese din sediul Guvernului şi se alătură manifestanţilor, într-o baie de mulţime.

UPDATE 20.10: Fostul ministru Sevil Shaidehh, care a demisionat după ce a început urmărirea penală, se îmbrăţiţează cu protestatarii.

UPDATE 20.02: Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă.

UPDATE 20.00: Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi mai mulţi miniştri – Olguţa Vasilescu, Carmen Dan – au ajuns la miting şi se pregătesc să urce pe scenă. Între manifestanţi – Irina Tănase, iubita lui Liviu Dragnea.

UPDATE 19.45: Viorica Dăncilă a ajuns la Guvern. Liderii PSD din teritoriu, îmbrăcaţi în alb, intră împreună în Piaţa Victoriei într-o baie de mulţime pe Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene. Contramanifestanţii strigă “Demitere!”

UPDATE 19.30: Înainte ca mitingul să înceapă a avut loc deja un incident. Câteva zeci de contramanifestanţi au încercat să intre în Piaţa Victoriei, dar au fost opriţi de un cordon de jandarmi şi împinşi spre Calea Victoriei. În semn de protest, contestatarii Guvernului s-au aşezat pe asfalt în mijlocul bulevardului.

Întrebat dacă și corupția este un abuz, unul dintre simpatizanții social-democrați sosiți în București a răspuns: “Corupția nu este neapărat un abuz”.

Trenurile și autocarele care ii aduc pe membrii și simpatizanții PSD la protestul din Capitală au plecat din localitățile mai îndepărtate încă de azi-noapte.

Autoritățile au luat măsuri fără precedent în vederea mitingului PSD.

Peste 500 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a patrula în zona centrală a Bucureștiului, iar un elicopter al MAI va survola Piață Victoriei.

De asemenea, Poliția rutieră va monitoriza toate intrările în Capitală.

Pentru parcarea mașinilor, autocarelor și microbuzelor cu care social-democrații vin la miting au fost rezervate locuri la Palatul Parlamentului, la Romexpo și Romaero.

Participanții la miting au primit instrucțiuni să vină îmbrăcați în alb, să aibă telefoane cu lanterne și să cânte anumite strofe din immul de stat, inclusiv cea care conține versul “Deviza-i libertate și scopul ei preasfant”.

GORJ

Peste 2000 de oameni au plecat din Gorj spre capirală pentru a participa la mitingul organizat de PSD, în această seară în Piața Victoriei – transmite corespondenta Europa FM, Gabriela Mladin.

Organizația PSD Gorj a mobilizat membri de partid care au pornit spre București de la primele ore ale dimineții. De la Targu-Jiu au plecat 20 de autocare, 20 de microbuze si 250 de autoturisme.

Toate se îndreaptă spre Capitala din tot judetul. Pe surse, au apărut informații că peste 80 de angajați ai Spitalului de Urgentă din Târgu-Cărbunești vor participa la mitingul PSD, fiind forțați să meargă în capitală de managerul unității sanitare.

Acuzatia a fost infirmată de directorul spitalului. Acesta spune că cei care au plecat la miting sunt membri ai unui sindicat din sănătate.

Mașinile plecate spre București au fost fotografiate pe traseu. Pe Valea Oltului, de exemplu, au fost numărate zeci de autocare pe marginea drumului.

TELEORMAN

Din Teleorman s-a anunțat participarea a peste 10.000 de persoane, din care 4000 doar din instituțiile publice din Alexandria.

Pe tot parcursul zilei de astazi, în județ au circulat constant autocare, pe a căror foaie de parcurs era specificat traseul Alexandria-Arcul de Triumf – potrivit corespondentei Europa FM, Carmen Dumitrescu.

Multe dintre acestea au stat parcate în fața Sălii Polivalente din Alexandria.

Cei mai mulți dintre participanți s-au deplasat, însă, cu autoturismele angajaților din instituțiile publice, iar o parte a costurilor aferente transportului au fost, potrivit mai multor declarații, acoperite din indemnizațiile consilierilor locali ai PSD.

IALOMITA

În Ialomița și-au anunțat participarea la mitingul organizat de PSD la Bucuresti 5000 de persoane.

Oamenii au fost transportați cu autocarele si mașinile personale – potrivit lui Madalin Sofronie, corespondentul Europa FM.

De asemenea, la Călărași, Marius Dulce, președintele organizației municipale a PSD a precizat ca vor participa la mitingul din Capitala 10.000 de oameni.

DAMBOVIȚA

13.500 de dambovițeni participă la mitingul de la Bucureşti, cu 47 de autobuze, 35 de microbuze şi peste 2.000 de maşini.

“După ce am strâns toate datele de la colegii noștri din organizație, vă pot face precizarea că vom merge la miting cu 13.500 de persoane. Am contractat 47 de autobuze mari, 35 de microbuze și vor fi peste 2.050 de mașini – proprietate personală ale colegilor noștri, membri, simpatizanți – spune Mihaela Badea, corespondenta Europa FM.

Participarea este excelentă. Numărul de persoane este mai mare decât cel pe care l-am estimat inițial. Există o dorință de participare foarte bună și vreau să vă spun că oamenii n-au ezitat să pună la dispoziția partidului, a colegilor mașinile proprietate personală”, a precizat senatorul Adrian Țuțuianu.

Țuțuianu spune că simpatizanții PSD, care merg la miting, se intreaba, dupa 28 de ani de la revoluție care e rolul procurorului, ceea ce considera ca e foarte grav”.

BRAȘOV

3500 de persoane anuntațe de PSD Brașov pentru mitingul din București.

49 de autocare, 5 microbuze, 312 mașini sunt până acum luate în calcul pentru deplasare, dar numărul lor mai poate crește.

Mâncarea și-o asigură fiecare, apa o achiziționează filiala Brașov și o distribuie participanților.

Pancartele vor avea mesaje preluate de la nivel național, dar vor fi și texte de la Brașov.

Delegația va fi însoțită și de o ambulanță, pe tot drumul, pentru a interveni în caz de probleme”, a declarat Daniel Giurma, purtator de cuvant al PSD Brasov.