Confidenţialitate

Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, achitaţi de magistraţii Curţii de Apel

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) Mircea Sandu şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir au fost achitaţi, joi, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul excluderii duin FRF a clubului FC Universitatea Craiova, patronat de Adrian Mititelu.

Şi Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal au fost achitate în acest dosar. Instanţa de apel a menţinut sechestrul asigurator în cazul celor doi conducători şi a LPF, timp de 30 de zile, pentru situaţia în care statul sau/şi lichidatorul FC Universitatea vor deschide acţiune în civil

Decizia este definitivă.

În vara anului trecut, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal Mircea Sandu şi pe fostul preşedinte al Ligii Profesioniste la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Atât Federaţia, cât şi Liga au fost obligate să plătească amenzi penale, în valoare totală de 370 de mii de lei. Instanţa a mai dispus că foştii şefi ai fotbalului, împreună cu Federaţia şi Liga să-i achite lui Adrian Mititelu 1 miliard de lei, adică peste 220 de milioane de euro.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat însă pe 9 dintre cei 12 membri ai Comitetului Executiv care au votat dezafilierea Universităţii Craiova. Magistraţii au considerat că aceştia au încălcat statutul FRF, dar nu şi legea.

Astăzi, procurorul a cerut pedepse cu executare orientate spre maximum, respectiv câte 14 ani de închisoare pentru Mircea Sandu şi Mitică Dragomir. DNA îi acuză de abuz în serviciu şi sustragerea de bunuri sub sechestru. E vorba de jucătorii Craiovei aflaţi sub sechestrul ANAF. Procurorul susţine că statul a pierdut 3 milioane de euro, după ce fotbaliştii au plecat liberi de contract după dezafilierea echipei.

La 20 iulie 2011, la o şedinţa a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a Universităţii Craiova, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei.

Şefii de atunci ai fotbalului românesc şi-ar fi folosit influenţă şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului, susţin procurorii.