Confidenţialitate

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, cere eliberarea jurnalistului Roman Protasevici | AUDIO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a cerut eliberarea rapidă a jurnalistului Roman Protasevici și a prietenei sale, reţinuți de autorităţile de la Minsk.

Este un nou apel făcut de la vârful NATO – după un val de sancțiuni anunțate de Statele Unite și Europa.

În urmă cu o săptămână, avionul companiei Ryanair – care plecase de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile de la Minsk să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă, în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

De atunci, președintele Alexandr Lukașenko insistă că alerta cu bombă ar fi existat și nu a fost inventată – cum e acuzat de occident – doar pentru a-l captura pe Protasevici, jurnalist și opozant vehement al regimului dictatorial din Belarus.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană:

”Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor și drepturilor democratice fundamentale.”

Alături de Protasevici, a fost reținută și partenera sa. Capturarea opozaniților regimului Likasenko este considerat motivul deturnării cursei Atena-Vilnius.

”Apelăm și pe această cale la eliberarea imediată a lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega ca și a celorlalți prizonieri politici din Belarus”.

Atât Europa cât și Statele Unite, altăuri de organizații internaționale, au apreciat că deturnarea unei curse civile, comerciale nu poate fi acceptată și au anunțat noi sancțiuni pentru Belarus. Mai multe țări au decis ori au recomandat evitarea spațiului aerian al Belarusului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Iorgu Ianuși