Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Zinc și Seleniu – ajutoare puternice pentru imunitate

Vorbim azi despre Zinc și Seleniu – două oligoelemente care – deși sunt prezente doar în cantități mici în organism – contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.

Zincul este implicat și în numeroase procese metabolice importante, cum ar fi producerea și arderea zahărului, grăsimilor și proteinelor. Influențează și hormonii tiroidieni sau sexuali și este necesar pentru a construi materialul genetic.

În organismul nostru, Zincul este distribuit în proporție de 95% în celule, cu precădere la nivelul oaselor și altor țesuturi, fluidelor, organelor interne. Imunitatea scăzută, căderea părului, probleme cu pielea, insomniile, problemele cu auzul pot fi semne ale unui deficit de Zinc. În cazul copiilor, un deficit de Zinc le poate încetini ritmul de creștere.
Carnea, laptele, produsele din cereale, semințele de floarea soarelui, nucile sau făina de soia sunt surse importante de Zinc. Se recomandă să combinăm alimentele din plante cu cele bogate în proteine pentru a crește biodisponibilitatea Zincului.

Și Seleniul ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și contribuie la funcția normală a sistemului imunitar.

Aportul adecvat de Seleniu joacă un rol important în funcționarea normală a tiroidei și în producția de spermă. Alimentele bogate în proteine, precum carnea de porc și păsările de curte, peștele sau ouăle sunt surse deosebit de valoroase de seleniu. Dar și nucile sau legumele conțin acest oligoelement. Studiile arată că Seleniul reduce considerabil mortalitatea cauzată de cancere și incidența cancerelor de prostată, pulmonar, colorectal.

Dacă aportul zilnic de Zinc și Seleniu nu poate fi asigurat prin alimentație, se recomandă administrarea unor suplimente alimentare ce conțin aceste oligoelemente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.