Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Luna de conștientizare a cataractei – Primele simptome ale cataractei | AUDIO

Capacitatea de a vedea lumea clar și cu toată frumusețea ei este ceva ce ar trebui să apreciem. Milioane și milioane de celule efectuează operații complexe în ochii noștri pentru a ne permite darul vederii. Luna iunie este cunoscută la nivel internațional drept Luna de conștientizare a cataractei, o afecțiune oftalmologică ce reprezintă principala cauză de orbire la nivel modial. O lună în care mai mult ca oricând trebuie să avem grijă de vederea noastră.

Cum îți dai seama că ai putea avea cataractă? Cataracta îți afectează vederea ca și cum te-ai uita printr-o fereastră aburită. La început, doar o parte mică a imaginii este încețoșată. Dar în timp, o dată cu evoluția cataractei, zona neclară va fi mai mare. Tot ce vezi poate deveni șters și cețos.

Vederea neclară este doar unul dintre simptomele cataractei. Alte simptome care ar trebui să te îngrijoreze sunt dificultatea în a vedea noaptea sau în condiții de iluminare scăzută, sensibilitatea la lumină și imagini strălucitoare, prezența cercurilor luminoase (halouri) în jurul obiectelor, culorile mai șterse, vederea dublă, nevoia de a schimba des ochelarii sau lentilele de contact.

Practic, imaginea de zi cu zi se schimbă și devine mai șteasă și încețoșată. În general cataracta se dezvoltă simultan la nivelul ambilor ochi dar nu întotdeauna la fel de repede, de unde și diferențele de vedere dintre ochi.

Dacă te îngrijorează scăderea vederii sau crezi ca ai cataractă, fă-ți programare la un medic oftalmolog cât mai repede! Nu aștepta până când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.