Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Ce este cataracta? | AUDIO

Tocmai s-a încheiat Luna Mondială a Vederii, marcată în fiecare an în octombrie. Aceasta își propune conștientizarea importanței sănătății ochilor la nivel global, în condițiile în care peste 3 din 4 tulburări de vedere pot fi prevenite sau tratate.

Iată de ce azi vorbim despre cataractă, o afecțiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani și este la nivel mondial principala cauza de orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Ce se întamplă, de fapt?

Cataracta încețoșează cristalinul natural al ochiului. Pe masură ce cataracta progresează, lumina ajunge mai greu la retina, așa că pare că privești printr-o fereastră aburită sau prin ceață. Cataracta apare natural, odată cu înaintarea în vârstă și se dezvolta treptat, ca stratul de praf de pe parbrizul unei mașini. Mai mult de 64% din cazuri sunt diagnosticate la persoane de peste 70 ani.

Conform unui studiu recent, 63% dintre pacienții români diagnosticați declară că cel mai mult le lipsește, din cauza scăderii vederii ca urmare a cataractei, să urmarească programele TV preferate, să se bucure de o piesă de teatru sau de un film. Mai mult de jumatate citesc cu dificultate și 37% au probleme în citirea indicatoarelor rutiere când conduc.

În final îți dăm și un sfat despre cum poți avea grijă de ochii tăi: RESPECTĂ REGULA 20/20/20 PENTRU A OFERI OCHILOR TĂI PAUZĂ DE LA ECRANE. Când folosești un ecran, la fiecare 20 de minute este bine să priviți la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde, pentru a evita oboseala ochilor și durerile de cap.

Dacă te îngrijorează scăderea vederii sau crezi ca ai cataractă, fă-ți programare la un medic oftalmolog cât mai repede! Nu aștepta pana când nu te vei mai putea bucura de viață din cauza cataractei!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.