Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Care este rolul studiilor clinice în dezvoltarea de noi medicamente? (P)

Pentru unii pacienți, acestea reprezintă singura șansă la viață.

Pacientul care participă la un studiu clinic primește un medicament de ultimă generație la care – altfel – nu ar avea acces. Este monitorizat în permanență și beneficiază de o îngrijire medicală apropiată de standardele europene. Mii de pacienți români participă de astfel de studii în domenii precum Oncologie, Imunologie, Hematologie sau Boli Rare.

Avantaje sunt și pentru sistemul de sănătate. Studiile clinice înseamnă fonduri mai mari pentru spitalele publice și costuri mai mici cu analizele și tratamentele pacienților. Pentru bugetul statului, industria studiilor clinice contribuie cu milioane de euro anual.

Însă pacienții pot beneficia de această inovație, doar dacă au acces la ea. Studii recente arată că în România, durează și 25 de săptămâni până când un studiu clinic este aprobat, adică de trei ori mai mult decât perioada prevăzută în cadrul reglementărilor europene. Prin comparație, în Ungaria perioada de aprobare este de 9 săptămâni, iar în Cehia, Ucraina sau Lituania sunt necesare 11 săptămâni pentru aprobarea dosarului unui studiu clinic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO: ARPIM