Confidenţialitate

Ministrul Ţuţuianu, întâlnire cu ambasadorul SUA. A fost discutat şi subiectul rachetelor Patriot

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a avut, miercuri, o întâlnire cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, pe agenda discuţiilor fiind şi subiectul cumpărării de către România a unor rachete Patriot, dar şi parteneriatul strategic româno-american.

Este prima întâlnire cu echipa Ambasadei de la preluarea mandatului ministerial.

“Agenda discuţiilor a inclus continuarea şi aprofundarea unor teme de interes comun, precum evoluţia relaţiilor bilaterale între cele două armate, Parteneriatul Strategic România – SUA şi necesitatea consolidării cooperării în regiune. (…) ambasadorul Klemm a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus.”, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Ministrul Adrian Ţuţuianu a exprimat convingerea că realizarea acestui program va întări capacitatea de apărare a României, va consolida flancul estic al Alianţei şi va dezvolta şi consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că va informa periodic opinia publică referitor la derularea programului de înzestrare cu sistemele HSAM.

“Adrian Ţuţuianu a exprimat aprecierea faţă de angajamentul ferm al SUA pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre, prin întărirea măsurilor de descurajare şi apărare stabilite la Varşovia”, se mai arată în comunicat.

Alte teme aflate pe agenda întâlnirii au fost stadiul implementării Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) şi necesitatea intensificării eforturilor comunităţii internaţionale de contracarare a ISIL/DAESH, România rămânând ferm angajată în această direcţie.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat o posibila vânzare a şapte sisteme Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente. Costul estimativ este de aproape 4 miliarde de dolari. Agentia americana de aparare a anunţat că Executivul de la Bucuresti a cerut inclusiv cumpararea de documentaţie tehnică, instruirea personalului, echipamente de antrenament si piese de schimb. Pentru implementarea acordului va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului american şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să vina în România, pentru instalarea echipamentelor. Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră. Notificarea cu privire la o posibilă vânzare de rachete Patriot este ceruta de lege şi nu înseamnă că achiziţia a fost finalizată.