Confidenţialitate

Ministrul Sănătății, despre Omicron: Începe să existe transmitere comunitară în România | AUDIO

În acest moment, rata de reproducere a virusului SARS-CoV-2 în România a depășit 1.5. Cu alte cuvinte, la fiecare 2 infectați, pot apărea alți 3. Ministrul Sănătății spune că rata de reproducere este în creștere.

„Probabil că azi dacă mă întrebați, suntem puțin mai mult decât 1.52, s-ar putea să fim pe la 1.60. De la o scădere în săptămâna 19-13 decembrie am intrat pe un trend crescător rapid cu săptămâna 3-9 ianuarie – sigur, asta este o estimare pentru că nu suntem încă în data de 9 ianuarie, dar cu o creștere săptămânală în jur de 45%”, a explicat ministrul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pentru că tulpina Omicron se răspândește de 5 ori mai repede ca tulpina Delta, ministrul Sănătății recomandă să stați în carantină dacă locuiți cu cineva infectat cu această tulpină

„Ca principiu, la tulpina Omicron – despre care ați văzut că produce infecții și la persoanele vaccinate – una este să stai în aceeași locuință – atunci o persoană care este în contact cu un bolnav probabil că ar trebui să stea în carantină chiar dacă este vaccinat, însă o perioadă mai scurtă pentru că un vaccinat reacționează altfel la infecție. Dacă discutăm, însă, despre o persoană care intră în contact cu o persoană bolnavă și ambele utilizează corect masca, stau la o anumită distanță, atunci acela nu este definit drept contact direct”, a adăugat Alexandru Rafila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ministrul Sănătății spune că tulpina Omicron se transmite deja comunitar în România, până acum au fost descoperite aproape 200 de cazuri. O treime au venit din afara țării

30% au fost cazuri din import și puțin peste 20% fără legătură epidemiologică de călătorie și un caz confirmat; restul au fost cu legătură epidemiologică. Începe să fie transmitere comunitară în România, deocamdată este o transmitere sporadică, dar este foarte posibil ca în zilele sau săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină”, a mai spus ministrul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

 

Citește și: CNCCI: Puțin sub 6000 de cazuri noi și 31 de decese în ultimele 24 de ore

Autor: Anca Grădinaru