Confidenţialitate

Ministrul Sănătăţii, așteptat la Suceava

Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat Ionel Oprea merg, joi, la Suceava, oraș al cărui Spital Județean a devenit focar de infecție, după îmbolnăvirea a peste 200 de cadre medicale.

”În această dimineaţă, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii şi noul secretar de stat, Ionel Oprea se vor deplasa la Suceava. Secretarul de stat va rămâne în localitate pentru gestionarea situatiei”, anunță reprezentaţii Grupului de Comunicare Strategică.

Managerul interimar al SJU Suceava, Florin Filip, şi directorul medical, Doina Ganea Motan, au demisionat miercuri seara.

La unitatea sanitară sunt infectați 45 de medici, 77 asistenţi medicali, 24 infirmiere, 10 îngrijitoare şi 44 de membri ai personalui auxiliar.

La 25 martie, aflat în control la Suceava, Nelu Tătaru, la momentul respectiv fiind secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, propunea demiterea managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, el însuși internat în unitate cu COVID-19, a acceptat propunerea.

Ulterior, Nelu Tătaru a fost numit ministru al Sănătății, înlocuindu-l pe Victor Costache, care a demisionat “din motive personale și profesionale”, după ce a anunțat testarea în masă a bucureștenilor.

Medicii de la Suceava contină să reclame lipsa echipamentelor de protecție.

Procurorii au extins ancheta penală la acest spital, devenit focar.

Premierul Ludovic Orban a admis, într-un interviu Europa FM, criza de echipamente de protecție pentru spitale.

“Este penurie! Regret profund că nu putem asigura toate echipamentele necesare. Distribuirea lor nu ar dura mai mult de 24 de ore. Am făcut apel de mai multe ori și către managerii spitalelor. Sunt autorități locale care s-au mișcat repede”, a spus șeful executivului în emisiunea Piața Victoriei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ludovic Orban a pus situația pe seama lipsei de materiale de pe piața internațională. Premierul nu a putut să precizeze, însă, care sunt stocurile necesare și cele existente de echipamente de protecție.

“Foarte multe țări au impus restricții la export. De multe ori a trebuit să facem intervenții la nivel diplomatic pentru a obține permsiunea din partea miniștrilor Sănătății de a asigura exportul. Facem eforturi disperate să obținem aceste materiale. Trebuie să știți că astăzi avem contractate peste 450 de ventilatoare, care ar fi trebuit să vină și care au raportate întârzieri în livrări”, spune premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prim-ministrul ne-a spus că, dată fiind starea de urgenţă, Guvernul ar putea prelungi preavizul pe care este obligat să îl respecte personalul medical şi, în acest fel, i-ar forţa pe medicii şi pe asistenele care demisionează să muncească o perioadă mai lungă până le încetează, de drept, contractul.

14 medici şi 17 asistenţi medicali au demisionat, până miercuri, de la Spitalul Judeţean din Arad.

Printre variantele luate în calcul, interzicerea dreptului de liberă practică și prelungirea perioadei de preaviz.

“Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică.

Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii”, a spus premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată și din zona politică și din afara zonei politice. Nu am o opinie clar formulată.

Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare.

Solicitarea mea către personalul medical este să îşi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrat, să trateze toţi pacienţii, nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijir medicale

Noi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele necesare. Ne-a prins această epidemide oarecum nepregătiţi. La momentul preluării guvernării ne-am dat seama că sunt rezervele goale”, a mai adăugat Ludovic Orban.

Întrebat când și-a dat Guvernul seama că rezervele sunt goale, premierul a răspuns: “Pe data de 4 februarie, am emis o ordonanţă pentru a demara licitaţiile. A trebuit să reparăm multe alte lucruri care erau urgente”.

“Încercăm să intervenim pentru asigurarea stocurilor strategice care ar fi trebuit să existe, pentru a distribui acolo unde e o criză. Facem eforturi disperate să obținem aceste materiale”, afirmă premierul.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, după o vizită la Spitalul Judeţean Arad, unde mai mulți medici au demisionat în ultima vreme, că a găsit „un personal medical cu un moral relativ scăzut”.

Întrebat cum își explică ceea ce s-a întâmplat la Arad, din punctul de vedere al persoanelor infectate, dar și din cel al cadrelor medicale care își dau demisiile, ministrul Sănătății a răspuns:

„La început a fost cazul sau cazurile neidentificate sau asimptomatice sau cu simptome nespecifice care au dat o transmitere locală, urmând apoi între cadrele medicale şi la rândul lor între pacienți.

Poate că la un moment dat lipsa protecției, neidentificarea acelui caz, iar de atunci toate s-au dus de la sine”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat cum s-au putut infecta cadrele medicale, ministrul a spus că nu poate afirma că a fost neglijenţă, dar e posibil să fi fost vorba despre lipsa protecţiei.

Tătaru a vizitat şi punctul de frontieră de la Nădlac, pentru a vedea cum se fac triajele epidemiologice.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad a anunțat, marți, că peste 80 de angajați – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, registratori medicali – au intrat în concediu din 23 martie, iar 8 medici demisionează pentru că ies la pensie.

„Există opt cazuri de medici – șase de la UPU care au anunțat că își depun demisia pentru a intra în pensie. 83 de persoane – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, registratori medicali sunt în concediu medical de pe data de 23 martie. Pentru a face față unui aflux de pacienți infectați cu Coronavirus s-a dispus angajarea de personal medical pe o perioadă determinată de 6 luni. Până acum am angajat 20 de medici, 19 asistenți medicali și 4 – personal auxiliar”, se arăta într-un comunicat al SCJU Arad.

La SCJU Arad lucrează 305 medici, 985 de asistenți medicali, 387 de infirmiere și 64 de brancardieri.