Confidenţialitate

Ministrul Muncii, la Europa FM: „Salariile tuturor bugetarilor vor crește cu aproape 150 de lei. Criza financiară nu se decontează pe populație”

Guvernul vrea să majoreze salariile tuturor bugetarilor. Creșterile nu vor depăși 150 de lei lunar spune ministrul Muncii, Marius Budăi, invitat în Deșteptarea de Vară la Europa FM.

El a explicat că este o perioadă grea, nu doar în România, ci pe tot globul, așa că e nevoie ca măsurile economice să fie contrabalansate cu măsuri sociale care, în acest caz, vizează veniturile populației.

Inițial, Guvernul voia să dea mai mulți bani doar unor anumite categorii de bugetari, cei care lucrează cu fonduri europene.

Acum a ajuns la concluzia că măsura ar fi fost discriminatorie, așa că toate salariile angajaților de la stat vor crește. Acestea ar fi trebuit majorate pentru că așa prevede legea salarizării, însă din 2020 guvernele care s-au succedat la palatul Victoria au tot amânat aplicarea măsurilor prin ordonanțe de urgență.

Nici acum salariile nu vor fi majorate conform grilei, ci se va acorda doar un sfert din diferența dintre salariul prevăzut în 2022 și cel aflat în plată. Concret despre câți bani e vorba spune ministrul Muncii, Marius Budăi, invitat în Deșteptarea de Vară la Europa FM:

„Până în jurul sumei de 150 de lei, lunar.”

Majorarea se va încadra în bugetul existent mai spune ministrul:

„Am 10 posturi într-o instituție din care sunt 6 ocupate și 4 vacante, cele 4 n-au mai fost ocupate dar au fost bugetate la început de an și atunci există spațiu bugetar.”

De ce a ales Guvernul să crească salariile angajaților la stat tocmai acum, într-o perioadă dificilă financiar pentru bugetul țării, cu deficit în creștere pentru finanțarea căruia România se împrumută la dobânzi mari?

Explică ministrul Muncii, Marius Budăi:

„O criză financiară nu se decontează pe populație și atunci, pentru a apăra puterea de cumpărare, practic suntem obligați să luăm acest gen de măsuri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Modificări la rectificarea bugetară. Mai mulți bani ajung la Ministerul Finanțelor, Muncii și PNLD. Sunt tăieri de la Sănătate și din Fondul de rezervă

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea