Confidenţialitate

Modificări la rectificarea bugetară. Mai mulți bani ajung la Ministerul Finanțelor, Muncii și PNLD. Sunt tăieri de la Sănătate și din Fondul de rezervă

Guvernul a modificat proiectul primei rectificări bugetare, conform noilor documente publicate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Documentul este analizat joi, în cadrul ședinței Executivului.

Mai mulți bani ajung la Ministerul Finanțelor, Muncii și PNLD. Sunt tăieri de la Sănătate, Fondul de rezervă.  Fonduri mai mari sunt alocate la Energie, dar suma este tot sub estimările patronatelor din domeniu pentru compensarea facturilor populației și firmelor.

Între timp, premierul anunța miercuri seară că a fost stabilit un plan care să asigure predictibilitatea producției de energie. Planul va fi prezentat de Ministerul Energiei, pe 22 august.

Față de varianta inițială, guvernul estimează că va avea venituri mai mari de la 29,94 miliarde lei la 30,36 miliarde lei.

Dacă estimările de venituri cresc, cresc și cheltuielile, la 33 miliarde lei de la peste 32 de miliarde anterior, scrie Hotnews.

Deși suma finală scade, cei mai mulți bani îi va primi tot Ministerul Finanțelor, peste 8,6 miliarde de lei. Și Ministerul Sănătății va primi mai puțini bani.

Sumele au fost tăiate de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Energiei primește doar 2,5 miliarde de lei pentru compensarea facturilor, deși a cerut 31 miliarde lei, deci nici 8% din necesarul de finanțare.

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie avertiza recent că acest fapt expune la un risc major capacitatea de a funcţiona a întregului sector.

Coaliția nu a ajuns miercuri la o concluzie pe tema prețurilor la energie, iar discuțiile vor fi reluate săptămâna viitoare.

Ministerul Dezvoltării însă va primi mai mulți bani și cei mai mulți sunt pentru PNDL unde bugetul va fi aproape dublu, de la 700 de milioane la 1.3 miliarde.

Citește și: Rectificarea bugetară este insuficientă pentru sectorul energetic și poate duce la un dezechilibru în întreg sectorul, spun asociațiile din domeniu