Ministrul Justiției: Voi desecretiza arhiva SIPA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri dimineață că va desecretiza arhiva SIPA „în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale”.

Declarația a fost făcută înainte de o întalnire a șefului de la Justiție cu membrii CSM.

„Respectând procedurile în vigoare, voi desecretiza arhiva SIPA”, a declarat ministrul Justiţiei. La insistenţele jurnaliştilor, ministrul a spus că va face acest demers în cel mai scurt timp.

Tudorel Toader a mai declarat că urmează să discute în plenul CSM, solicitarea Consiliului care a fost transmisă marţi Ministerului Justiţiei, privind arhiva SIPA.

Ministrul a adăugat că a primit adresa CSM marţi seară.

Consiliul Superior al Magistraturii cere Ministerului Justiției date despre starea arhivei secretizate a fostului Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție.

În trecut, structura ar fi cules informaţii despre viețile private ale procurorilor şi judecătorilor.

Unele documente ar fi fost fotocopiate sau sustrase, fiind folosite pentru şantajarea unor magistraţi înainte de dictarea unor verdicte. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toder, care deţine sigiliul arhivei, nu exclude o anchetă în acest sens.

Arhiva se află în custodia Administraţiei Penitenciarelor.

Şefa Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, se pronunţă pentru desecretizare, pentru a înlătura astfel suspiciunile care planează de 15 ani.

Judecătorul Cristi Danileţ a spus la Europa FM că actualul scandal a fost gândit ca o nouă încercare de a pune sub semnul întrebării actul de justiţie.

Citește și: Șefa ÎCCJ crede că arhiva SIPA ar trebui desecretizată. Un membru CSM cere explicații la Ministerul Justiției

Cristi Dănileţ: Scandalul SIPA este praf în ochi, menit să scadă încrederea în justiţie

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS