Confidenţialitate

Șefa ÎCCJ crede că arhiva SIPA ar trebui desecretizată. Un membru CSM cere explicații la Ministerul Justiției

Consiliul Superior al Magistraturii vrea explicații de la Ministerul Justiției privind arhiva SIPA – fost serviciu de informații al ministerului.

Iar șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a pledat pentru desecretizarea acestei arhive pentru a fi înlăturată orice suspiciune.

Scandalul a izbucnit după ce în presa centrală au apărut informații că mii de dosare ale magistraților ar fi fost copiate, iar unele documente sustrase și chiar distruse.

Judecătorarea Gabriela Baltag a cerut plenului CSM să trimită o adresă către Ministerul Justiției pentru a da explicații privind situația arhivei SIPA –Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie, desființat de fostul ministru Monica Macovei în 2006.

“Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiţiei, pentru că Ministerul Justiţiei este custodele acestei arhive, cel puţin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele-verbale de predare-primire, toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască. Motiv pentru care va supun atenţiei formularea unei adrese către Ministerul Justiţiei cu aceste aspecte”, a declarat Gabriela Baltag.

Judecătoarea a invocat inclusiv o serie de scrugeri de informații anhetate în cadrul unui proces penal.

“Şi, desigur, tot din spaţiul public ar exista chiar un dosar penal cu privire la aceste scurgeri de informaţii şi putem crede că ceva s-a întâmplat. Vorbesc cei care au făcut parte din comisia de inventariere sau din una din comisiile de inventariere, au făcut declaraţii chiar şi foşti miniştri de justiţie. Ar exista un dosar penal. Dacă există acest dosar penal, care este stadiul lui? Ce anume se investighează la Parchetul General? CSM este bine să cunoască şi acest aspect”, a mai spus Baltag.

La rândul său, șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, crede că arhiva ar trebui desecretizată pentru a înlătura orice suspiciune.

”Cred că se impune rezolvarea acestei probleme pentru totdeauna, pentru a elimina orice fel de suspiciune şi discuţie pe tema asta. Am totuşi o vechime în magistratură şi de cel puţin 15 ani aud numai discuţii despre SIPA. Cred că este momentul să fie rezolvată. Rezolvare înseamnă în primul rând desecretizarea arhivelor, pentru că în condiţiile în care aceste documente vor continua să aibă regim de secret este mai greu să se rezolve această problema”, a declarat judecătoarea Cristina Tarcea.

Serviciul a fost înființat în 1991 și trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea ministerului pentru a se ocupa şi de protecţia magistraţilor. Presa relata atunci că de fapt serviciul secret s-ar fi ocupat de supravegherea magistraților.

Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA ar fi fost copitată, iar unele documente ar fi fost sustrase și chiar distruse.

Arhiva ar conţine de la 10.000 de dosare până la peste 20.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor.