Confidenţialitate

Cristi Dănileţ: Scandalul SIPA este praf în ochi, menit să scadă încrederea în justiţie

Arhiva SIPA este, de fapt, nefolosită din 2006 încoace, de cînd fostul ministru al Justiției Monica Macovei a desființat fostul serviciu secret. Documentele se află, sub sigiliu, în două încăperi ale Administrației Penitenciarelor, a spus la Europa FM judecătorul Cristi Danileț, fost consilier al Monicăi Macovei.

“Miniştrii, până în 2005, erau cei care gestionau cariera magistraţilor. După 2005, magistraţii nu mai aveau cum, eventual, să fie şantajaţi, presaţi, cu astfel de informaţii, chiar compromiţătoare la adresa unor dintre ei pentru motivul simplu că nu ministru decidea asupra carierei, ci Consiliul Superior al Magistraturii.  Iar la CSM, niciodată nu au ajuns astfel de documente şi eu sincer sper niciodată să nu ajungă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acea arhivă se află informaţii din perioada 2001-2005, astăzi suntem în 2017, mi-e greu să cred că nişte magistraţi ar putea fi şantajaţi cu informaţii vechi de 13-14-15 ani, este absurd. Şi acum mă gândesc la câteva condamnări, ca să zic aşa, „celebre”, de la Voiculescu încoace: am urmărit cine sunt judecătorii sau procurorii care au instrumentat aceste cazuri, ei nici nu erau în sistem când SIPA activa. Astfel de oameni n-ar putea fi şantajaţi, că n-ar avea cum,” a spus judecătorul Cristi Dănileţ


CSM cere explicații privind arhiva SIPA

Consiliul Superior al Magistraturii vrea explicații de la Ministerul Justiției privind arhiva SIPA – fost serviciu de informații al ministerului.

Iar șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a pledat pentru desecretizarea acestei arhive pentru a fi înlăturată orice suspiciune.

Scandalul a izbucnit după ce în presa centrală au apărut informații că mii de dosare ale magistraților ar fi fost copiate, iar unele documente sustrase și chiar distruse.

Citește mai multe AICI


Reacția Palatului Cotroceni

Președinția consideră că în acest caz există  “persoane îndreptăţite” să analizeze relatările de presă, spune purtătoarea de cuvînt a Cotroceniului, Mădălina Dobrovolschi.

Vă pot spune doar că există o legislaţie foarte clară, aplicabilă, în acest caz. Există persoane îndreptăţite să facă toate demersurile în această situaţie. Nu preşedintele României este cel care a clasificat aceste informaţii şi evident Administraţia Prezidenţială nu are atribuţii în domeniul clasificării şi desecretizării, declasificării, cum vreţi să-i spuneţi. Pur şi simplu, legislaţia în vigoare trebuie respectată şi aplicată la litera legii“, a spus Mădălina Dobrovolschi, întrebată despre arhiva SIPA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.