Confidenţialitate

Ministrul Educației, întrebat dacă îi va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta: ”Sigur că da”

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a declarat, joi, că atunci când va primi recomandarea Consiliului Național de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) pentru retargerea titlului de doctor a lui Victor Ponta, va semna, fiindcă recomandarea CNATDCU este una executorie.

Ministrul Educației nu are de ales decât să emită ordinul de retragere a titlului de doctor în momentul în care primește recomandarea CNATDCU în acest sens, a explicat Adrian Curaj pentru MEDIAFAX.

Mecanismul a fost gândit astfel pentru ca, indiferent de cine este în poziția de ministru, decizia CNATDCU să fie una executorie, evident trebuie să aibă avize juridice, dar decizia finală a CNATDCU după întreaga procedură este o decizie obligatorie pentru cel care e la momentul acela ministru. Răspunsul este sigur că da. Procedura este clară, aceasta se respectă și există o decizie. De aceea am gândit mecanismul astfel, ca ministrul să nu aibă opțiuni, pur și simplu să se bazeze pe ceea ce a decis CNATDCU. În momentul în care se termină toată procedura, trebuie să aplici legea. Este un cadrul legislativ care să nu dea loc jocurilor”, a spus Adrian Curaj.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a recomandat, joi, Ministerului Educaţiei, să-i retragă lui Victor Ponta titlu de doctor.

Analiza Comisiei Juridice a arătat că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării științifice și a propus retragerea titlului de doctor în drept, în baza articolului 170 din Legea 1/2011. Consiliul general CNATDCU a luat în discuție această propunere, am avut cvorum (din 47 de membri, 35 au fost prezenți), 34 au votat pentru și a fost o abținere. În conformitatea cu regulamentul de funcționare al Consiliului, propunerea a fost acceptată și acum se va întocmi un raport, urmând ca ministrul să retragă titlul de doctor”, a declarat, joi, președintele CNATDCU, Viorel Barbu.