Confidenţialitate

Ministrul Educației, despre impactul demisiei lui Klaus Iohannis asupra reformelor din învățământ: Sigur că complică lucrurile. Pentru mine este important ca planurile-cadru să fie dezbătute de profesioniști pe baza principiilor legate de științele educației | VIDEO

Ministrul Educației – Daniel David – a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Ce impact are demisia lui Klaus Iohannis asupra sistemului de învățământ din România și asupra planurilor de reformă anunțate în ultima perioadă? „Ce s-a întâmplat în această seară, sigur că complică lucrurile și trebuie să mă gândesc foarte bine, fiindcă pentru mine este important ca planurile-cadru să fie dezbătute de profesioniști pe baza principiilor legate de științele educației”, a spus ministrul Educației la Europa FM. Despre proiectul „România Educată”, ministrul Educației a spus că „Vom vedea – probabil într-un an, doi – care este impactul. Este prematur în acest moment”.

Daniel David, ministrul Educației, despre impactul demisiei lui Iohannis asupra reformelor din învățământ: „Încă nu știu”

Daniel David: „Încă nu știu. Încă gândesc în această seară, pentru că eu am avut grijă de la început să spun că până luna mai, când voi face diagnosticul, voi încerca să mă ocup de sistem pentru a funcționa bine, pentru a nu fi probleme. Am spus că un singur proiect mai mare pe care o să-l asum va fi cel legat de Planurile-Cadru, pentru că reprezintă o problemă de curiculum – ar fi trebuit să-l avem din 2021.

Este o problemă legală, legea învățământului preuniversitari impune dezvoltarea noilor Planuri-Cadru. Este o problemă socială, de societate – ca să spun așa – chiar de securitate națională. În condițiile în care zona de analfabetism funcțional – inclusiv la cei care termină studiile liceale – este foarte, foarte mare. Și, spuneam, o problemă moral-psihologică: efectiv încărcăm copiii cu ore peste ore și disciplină peste disciplină”.

Ministrul Educației: „Ce s-a întâmplat în această seară, sigur că complică lucrurile și trebuie să mă gândesc foarte bine, fiindcă pentru mine este important ca planurile-cadru să fie dezbătute de profesioniști pe baza principiilor legate de științele educației”

Daniel David: „Și am început acest demers gândind că până în 6 martie, când ar trebui să încheiem dezbaterile, lucrurile o să fie relativ așezate într-o normalitate politică instabilă, dar totuși destul de așezată în instabilitatea sa. Ce s-a întâmplat în această seară, sigur că complică lucrurile și trebuie să mă gândesc foarte bine, fiindcă pentru mine este important ca planurile-cadru să fie dezbătute de profesioniști pe baza principiilor legate de științele educației și trebuie să avem grijă ca factorul politic să nu fie intruziv, să nu pervertească analizele. Așa că am fost surprins și încă mă gândesc la ce s-a întâmplat astăzi și ce impact poate să aibă pentru demersul început”.

Daniel David, ministrul Educației, despre proiectul „România Educată”: „Vom vedea – probabil într-un an, doi – care este impactul. Este prematur în acest moment”

Marcel Bartic: Cum apreciați impactul proiectului „România Educată” asupra școlii românești?

Daniel David: „Adevărul este că nu știm și cine spune că este un succes sau este un eșec eu cred că greșește, pentru că deocamdată proiectul <<România Educată>>, proiectul președintelui Iohannis s-a exprimat la nivel legislativ. Avem cele două mari legi, învățământul superior și învățământul preuniversitar. Încă reglementările de acolo nu sunt clar implementate, avem nevoie de o mulțime de acte subsecvente. Vom vedea – probabil într-un an, doi – care este impactul. Este prematur în acest moment”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ioana Ene Dogioiu: „De ce pleacă domnul Iohannis? Pentru că în caz de suspendare sau de demitere își pierdea privilegiile” | VIDEO