Ministrul de Finanțe a prezentat principalele noi măsuri fiscale

A apărut oficial  draftul ordonanței de urgență care modifică numeroase articole din Codul Fiscal. Vor fi introduse taxe noi și vor fi majorate unele existente deja.

Guvernul vrea înființarea unui fond de investiții de 10 miliarde de euro, care va fi gestionat de Comisia Națională de Prognoză.

De asemenea, se prevede înghețarea „cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice”.

„Taxă pe lăcomie”

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a spus că Guvernul dorește să le impună băncilor o „taxă pe lăcomie”, dacă nivelul ROBOR la 3 luni și la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.

Mai exact, dacă nivelul ROBOR la 3 și 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci băncile vor avea o taxă de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 – 2,5% vor achita o taxă de 0,4% din active.

Executivul estimează că va reuși să aducă la buget 3,6 miliarde de lei, prin adoptarea acestei măsuri.

În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea care este și impactul acestei măsuri. Pe fondul creșterii ROBOR, diferența dintre dobânda la credite și cea la depozitele populației este de 6,8%, fiind cea mai mare din ultimii patru ani”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor susține că propunerea a fost făcută deoarece expunerea băncilor din România pe tilturi de stat este a doua din România, astfel că aceste nu finanțează economia reală.

Reacția BNR: o eroare de exprimare sau de concepție

ROBOR este impus de piață, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, domnul Vasilescu a spus: “Cred că este o eroare. Este o eroare de exprimare sau de concepție. Nu pot să știu pentru că aștept un text scris, dar atâta vreme cât se spune că dacă o bancă alege un anumit nivel al ROBOR și în funcție de acest ROBOR se va stabili nu știu ce taxă, aici e mare confuzie. O bancă nu alege ce ROBOR să pună”.

Potrivit reprezentantului BNR, ROBOR este impus de piață, iar ceea ce impune piața este rezultatul activității economice, activității statului și a tot ceea ce se întâmplă într-o țară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS