Confidenţialitate

Săptămână decisivă pentru candidatura României la Schengen. Austria, singura țară care s-ar opune aderării țării noastre și a Bulgariei

Începe o săptămână decisivă pentru candidatura României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen. Potrivit surselor diplomatice, Austria rămâne singura țară care se opune aderării celor două țări.

În ciuda asigurărilor date de autoritățile de la București, Viena invocă probleme în asigurarea securității frontierelor externe, respingerea solicitanţilor de azil şi distribuirea acestora.

Austria a cerut ca votul pentru aderarea României şi Bulgariei să nu fie inclus pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de joi.

Intrarea în Schengen presupune un vot unanim.

Eurodeputatul Eugen Tomac este de părere că un eventual refuz al Austriei întruneşte toate elementele pentru ca România să formuleze o plângere împotriva acesteia la Curtea de Justiţie a UE.

Politicianul amintește că instanța a obligat guvernul de la Viena, în 2020,să le acorde alocaţii copiilor proveniţi din România şi alte state est-europene ai căror părinți muncesc în Austria.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul de Interne al Austriei: “Aderarea Croației la Schengen are sens. A României și Bulgariei – nu”