Confidenţialitate

Ministrul Apărării: Nu vom da niciun leu înapoi, la buget, din banii pentru înzestrare

Departamentul Apărării al SUA a aprobat vânzarea primului sistem de apărare antiaeriană Patriot către România. În total, Ministerul Apărării de la București vrea să achiziționeze 7 astfel de sisteme.

Invitat la Interviurile Europa FM, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a explicat că în ședința de mâine,  Guvernul va aproba proiectul de lege care permite această primă achiziție, în schimbul sumei de aproape 765 de milioane de dolari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 “Astăzi, avem deja confirmarea că pentru primul sistem Patriot, o să avem scrisoarea de acceptare în cursul zilei de mâine și în felul acesta, deja suntem pe drumul cel drept, adică vom putea semna contractul până la finele anului pentru primul sistem Patriot. Asta înseamnă că mâine, în ședința de guvern, vom aproba proiectul de lege privind achiziționarea primului sistem de rachete Patriot, urmând ca în următoarele două săptămâni, să fim cu el în Parlamentul României, pentru că vom urma procedura parlamentară. Da, până la sfârșitul anului, vom cheltui suma de 764 milioane de dolari pentru primul sistem Patriot”, a explicat ministrul Apărării.

 Achiziționarea sistemului de rachete Patriot face parte din planul României de a-și moderniza apărarea antiaeriana în următorii zece ani.

Întregul sistem Patriot va costa România aproximativ 4 miliarde de dolari.

La acesta se adaugă alte sisteme de apărare antiaeriană pe care România vrea să le achiziționeze, conform planului de înzestrare aprobat de Parlament.

La Interviurile Europa FM, Mihai Fifor  a declarat că tot în acest an, Ministerul Apărării va plăti un avans de 30 la sută pentru 4 primele elicoptere de transport produse la Ghimbav de consorțiul româno- francez IAR-Airbus.

Mâine, specialiștii MApN vor merge la Ghimbav pentru a stabili specificațiile tehnice ale elicopterelor care vor fi cumpărare pentru Armată și Ministerul de Interne.

În plus, ministrul a anunțat că Armata va achiziționa 45 de elicoptere, inclusiv de luptă, de la producătorul american Bell Helicopters.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Apărării susține că în ciuda întârzierii semnării contractelor de achiziții, niciun leu alocat înzestrării în acest an nu va fi returnat la buget.

Din cei 2% din PIB alocați în 2017, Armata va plăti în următoarele luni și primele 30 de transportoare blindate noi de la producătorul american General Dynamics.

Următoarele 600 vor fi produse în România, spune Mihai Fifor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Parlamentul a adoptat în acest an, 8 programe majore de înzestrare a Armatei.

Planul de modernizare a fost adoptat după ce Rusia a anexat  Peninsula Crimeea și a militarizat estul  Mării Negre.

Ministrul Mihai Fifor spune că Rusia provoacă inclusiv România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Interviul integral cu ministrul Apărării îl puteți viziona și pe www.interviuri.europafm.ro