Confidenţialitate

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei: „Îi invit politicos, ca să nu zic că îi somez, pe prietenii noștri austrieci să nu blocheze din nou aderarea României la Schengen” | AUDIO

Îi invit politicos – ca să nu zic că-i somez – pe prietenii noștri austrieci să fie de acord cu aderarea României la Spațiul Schengen. Mesajul dur îi aparține ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, și a fost făcut astăzi la Timișoara, la semnarea unui memorandum pentru deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei în județul Timiș. La Beba Veche și la fostul pod de lângă comuna Cenad, peste râul Mureș. După darea în folosință a acestora, între România și Ungaria vor fi operaționale 14 puncte de trecere a frontierei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat la Timișoara, la întâlnirea cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu pentru a parafa documentul necesar demarării procedurilor de înființare a celor două noi puncte de trecere a frontierei, ministrul maghiar de Externe a susținut că România este cea de-a treia cea mai importantă piață de export pentru Ungaria. Mai mult, sunt comunități mari care trăiesc pe teritoriile celor două țări, iar acestea nu trebuie deranjate printr-o frontieră. De aceea, aderarea României la Spațiul Schengen ar trebui sa fie facută în acest an.

Ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto: „Îi invit politicos, ca să nu zic că îi somez, pe prietenii noștri austrieci să nu blocheze din nou aderarea României la Schengen”

„De la acest microfon îi invit politicos, ca să nu zic că îi somez, pe prietenii noștri austrieci să nu blocheze din nou ci să aprobe, să fie de acord cu aderarea României, a prietenilor noștri români la Spațiul Schengen”, a spus ministrul Afacerilor Externe al Ungariei.

Șeful diplomației de la Budapesta mai spune că interesul național al Ungariei este ca România să adere la Spațiul Schengen, iar dacă acest lucru se va produce, între cele două țări vor fi, până la finalizarea celor două proiecte a căror documente de înființare au fost semnate astăzi, 12 puncte de trecere a frontierei.

Ministrului Afacerilor Externe al Ungariei: Sperăm că decizia din această toamnă se va baza pe fapte reale

„Sperăm că decizia din această toamnă privind aderarea României la Spațiul Schengen se va baza pe fapte reale”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe al Ungariei – Peter Szijjarto.

În cadrul întâlnirii de la Timișoara, dintre cei doi miniștrii al Transporturilor din România și cel de Externe din Ungaria s-a stabilit că cele două noi puncte de trecere a frontierei dintre cele două state să fie Beba Veche, cea mai vestică localitate din România și Kubekhaza din Ungaria, respectiv la Cenad prin reconstruirea unui pod distrus în timpul celui de-al Doilea Război Modial.

Între România și Ungaria mai sunt 10 conexiuni rutiere care pot fi folosite doar o singura zi pe săptămână din cauza faptului că România n-a aderat încă la Schengen.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Austria rămâne fermă în privința aderării României la Schengen: „O extindere a spațiului de liberă trecere nu este oportună la acest moment” | VIDEO