Confidenţialitate

Miniştrii de Externe şi cei ai Apărării din UE au aprobat noua operaţiune de contracarare a traficului de imigranţi pe Marea Mediterană

Potrivit Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, obiectivul operaţiunii este destructurarea sistemului care face posibil traficul de persoane.

Operaţiunea prevede mobilizarea de nave militare şi avioane de recunoaştere în sudul Mării Mediterane, în largul Libiei. Pînă acum, și-au anunțat disponibilitatea de a participa la misiune Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania. Planul prevede inclusiv posibilitatea distrugerii ambarcaţiunilor înainte de a fi utilizate de reţelele de imigranţi.

Pentru acest lucru e insa nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

Daca acordul va fi dat, europenii vor putea să oprească, să percheziționeze și să captureze navele suspecte, dar și să le oblige să-și schimbe cursul spre largul mării sau spre apele teritoriale libiene. La reuniunea miniștrilor europeni a participat și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, îngrijorat de riscurile de securitate pe care le implică fluxul de imigranți.

Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat planul Uniunii Europene, catalogându-l drept “nebunie totală”.

Anul acesta, peste 50.000 de imigranţi au ajuns în Europa traversând Marea Mediterană, mai mult de jumatate din ei debarcind in Italia.

Aproape 2000 de imigranţi s-au înecat în încercarea de a ajunge în spaţiul comunitar.