Ministerul Muncii vrea să înlocuiască tichetele de masă cu bani cash

Proiectul legii salarizării unice prevede mai multe noutăți pentru bugetarii plătiți din fonduri publice.

Este vorba despre acordarea unei norme de hrană, anuale, echivalentul a 2 salarii de bază minime brute.

În schimb, în proiectul de lege nu se mai pomenește nimic despre tichetele de masă.

Nu vor beneficia de această facilitate militarii și polițiștii care, potrivit legilor proprii, au oricum norme de hrană.

Pe de altă parte, proiectul legii salarizării unice prevede că personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară,în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul.

Profesorii care obţin gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor ordinului ministrului Educației Naționale nu primesc acest spor pentru că ei au deja un spor pentru grad. De fapt, ei pot alege pentru una dintre cele doua variante.

Cât privește munca suplimentară și cea  prestată în zilele de sărbători legale și weekenduri , în proiect se stipulează că orele lucrate în plus se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora.

În cazul în care compensarea nu este posibilă, munca suplimentară va fi compensată în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

Plata muncii în condițiile menționate se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic în scris.

O altă noutate este posibilitatea acordării unor premii de excelență lunare pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite,  în limita a 5% din cheltuielile cu salariile în bani.

Legea salarizării unice ar putea să se aplice în etape, începând cu 1 iulie.

În acest an, ar urma să crească  soldele de funcție ale personalului militar, cu  20% faţă de nivelul acordat pentru luna martie 2017, și salariile de funcție ale polițiștilor, cu  5% faţă de nivelul acordat pentru luna trecută.

Apoi, de la  1 ianuarie 2018, ar urma să crească salariile medicilor și ale asistenților medicali.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS