Ministerul Finanțelor lansează programul ”Transparență bugetară”

Românii vor putea afla pe ce se duc banii publici. Ministerul Finanțelor a lansat un program IT, ”Transparență bugetară”, care controlează, în timp real, toate cheltuielile instituțiilor publice.

În program, vor fi introduse toate cele aproximativ 13.700 de instituţii publice din România, de la ministere şi agenţii centrale până la primării de comune, şcoli şi grădiniţe.

 

Sistemul va fi extins treptat la nivel naţional și va deveni complet operaţional în 2017, moment din care toate instituţiile publice vor fi obligate să introducă, în timp real, orice cheltuială. În caz contrar, riscă să aibă plăţile blocate. În plus, în caz de erori, aplicaţia blochează automat plăţile.

Legislaţia prevede şi amenzi de mii de lei în cazul în care instituţiile nu introduc datele în sistem.

 

”Acest instrument este, în primul rând, unul foarte util în intern pentru procesul decizional în cadrul Ministerului Finanţelor şi administraţiei publice centrale şi locale, pentru că este un instrument de urmărit a implementării politicilor publice care necesită cheltuieli bugetare. Dar este, şi din punctul ăsta de vedere mie mi se pare revoluţionar, un proces de transparenţă publică, pentru că practic acelaşi tip de informaţii pe care îl aveau până acum, mai mult sau mai puţin, uşor accesibil administraţia centrală sau Ministerul Finanţelor, începând de acum, aceste informaţii devin şi publice. Orice cetăţean, orice firmă, orice contribuabil poate şă ştie modul cum sunt repartizate fondurile şi modul cum se cheltuie fondul de către o administraţie publică centrală sau locală”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Noul sistem va uşura mult și activitatea Ministerului Finanţelor, care va ști în orice zi ce cheltuieli se fac la nivel naţional.

Totodată, Curtea de Conturi va avea acces integral la sistem şi va putea verifica de la distanţă, fără a mai fi nevoită să trimită echipe de control.

Sistemul a fost realizat printr-un program cu fonduri europene, în valoare totală de 7,8 milioane de lei.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS