Confidenţialitate

Ministerul Educației îndeamnă inspectoratele școlare să semnaleze autorităților cazurile de retragere a elevilor de la școală de către părinți | AUDIO

Ministerul Educației îndeamnă inspectoratele școlare din fiecare județ să anunțe autoritățile de cercetare… în cazul părinților care își retrag copiii de la școală. Așa prevede un document obținut de Edupedu.ro. Apelul vine după ce doi părinți din Bihor, care și-au retras copiii de la școală pentru a-i educa acasă, au fost condamnați la câte 4 luni de închisoare cu suspendare.

„Părintele are obligația de a asigura frecvența școlară a elevului în învățământul obligatoriu”

„Ministerul Educației trimite un semnal părinților să respecte dreptul la educație al copiilor, așa cum este prevăzut în lege și în Constituție. Inspectoratele școlare trebuie să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală. Ministerul a simțit cumva nevoia ca, după cazul Bihor, să le reamintească părinților că este responsabilitatea lor să își lase copiii să învețe în sistemul obligatoriu de învățământ. Părintele are obligația de a asigura frecvența școlară a elevului în învățământul obligatoriu”, a precizat pentru Europa Fm Alexandra Stănescu, jurnalistă Edupedu.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În pandemie, pentru a-i feri de ispita internetului, cei doi părinți din Bihor şi-au retras de la școală cei patru copii – cu vârste la acea vreme de 8, 10, 11 și 13 ani… și au decis educarea lor acasă.

(Au apelat la școli private din Statele Unite care îi ghidau pentru ca elevii să fie educați la domiciliu. Judecătoria din Aleșd, Bihor, a stabilit condamnarea părinților pentru că i-au oprit pe cei mici să meargă la cursurile obligatorii, în România nefiind recunoscut învățământul de acasă /homeschooling).

În acest context, inspectoratele școlare au primit misiunea de a identifica toate cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu.

Ce pedepse riscă părinții?

„Dacă nu asigură școlarizarea elevului în perioada învățământului, (părintele – n.r.) este sancționat cu amendă între 100 și 1000 de lei sau este obligat să presteze muncă în folosul comunității, ceea ce, iată, s-a și întâmplat în acest caz. Separat, codul penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aș mai sublinia ceva important: motivația instanței în acest caz – de ce le-a dat 4 luni cu suspendare părinților, și nu închisoare – pentru că, spune instanța, dacă părinții ar fi fost la închisoare, copiii nu ar fi ajuns la școală oricum. Așa că, i-a obligat să îi ducă și le-a suspendat pedeapsa cu închisoarea”, a adăugat pentru Europa FM Alexandra Stănescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: INQUAM Photos_George Călin

Citește și: FEPAL cere demisia ministrului Educației Ligia Deca, după tragedia de la Odorheiu Secuiesc | AUDIO