Confidenţialitate

FEPAL cere demisia ministrului Educației Ligia Deca, după tragedia de la Odorheiu Secuiesc | AUDIO

Federația Părinților și Apropiaților Legali cere demisia ministrului Educației, Ligia Deca, după tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul Federației, sunt condamnate autoritățile publice locale și centrale pentru indolența repetată și lipsa de interes pentru siguranța elevilor în spațiile școlilor. Vă reamintesc, un elev al Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc a murit, iar alte 3 eleve au fost rănite grav în urma prăbușirii unui perete al internatului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu transformați școlile în lagăre de exterminare! Copiii României trebuie să fie în siguranță în școli!” – se arată în scrisoarea deschisă a FEPAL, prin care se cere demisia Ligiei Deca, acuzată că nu a asigurat spații sigure pentru elevi.

Federația de părinți a întocmit și o listă a celor pe care îi consideră responsabili în cazul de la Odorhei.

Primii ar fi edilul și departamentul responsabil din consiliul județean, pentru că erau obligați să asigure expertizarea tehnică a clădirii. Apoi Inspectoratul de Stat în Construcții – responsabil de controlul calității construcției, Inspectoratele școlare și Ministerul Educației – pentru că sunt cei care aprobă organizarea cursurilor în spațiile respective.

Nu în ultimul rând, în opinia FEPAL, responsabili ar fi directorii de școli și administratorii care aveau datoria morală să informeze comunitățile școlare despre riscuri și să facă demersuri de reconsolidare sau de mutare a elevilor.

Federația sfătuiește părinții, mai ales când copiii lor frecventează școli organizate în clădiri vechi, să ceară public informații despre starea acestora și să verifice dacă imobilele sunt sigure, structura de rezistență nu este afectată și când a avut loc ultima reabilitare.

Sursa foto: ISU Harghita

Citește și: Administratorul firmei care făcea lucrări la internatul de la Odorheiu Secuiesc, reţinut pentru 24 de ore