Confidenţialitate

Mii de monede și artefacte au fost confiscate de la braconieri arheologici

Mii de monede şi artefacte de tezaur, în valoare de 400.000 de euro au fost confiscate de polițiști din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale de la braconieri arheologici.

Aceștia au intrat în posesia obiectelor prin detecţii neautorizate în situri din judeţele Constanţa şi Tulcea.

Cazul a fost finalizat prin cooperarea dintre autorităţile judiciare române şi germane.

Conform IGPR, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul Patrimoniu Cultural şi cei din Hunedoara au desfăşurat percheziţii domiciliare simultane, la mai multe locaţii din Germania şi România, în judeţul Tulcea, în urma cărora au fost găsite și confiscate monedele și alte obiecte de tezaur.

În cauză este vizat un bărbat, cetăţean român şi german, cu domiciliul în Germania, bănuit de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Acesta, în perioada 2009 – 14 octombrie 2015, ar fi dobândit şi deţinut peste 7.000 de monede şi 800 bunuri arheologice, deși cunoștea că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni, mai exact, din detecţii neautorizate, în siturile arheologice din judeţele Constanţa şi Tulcea.

Poliţiştii susţin că după efectuarea unor operaţiuni specifice de curăţare, restaurare şi conservare, o parte dintre obiecte ar fi fost schimbate în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piaţa internaţională de antichităţi, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite.

Astfel, piesele ar fi fost transferate în străinătate, către persoana în cauză, pentru valorificarea lor prin intermediul unor platforme online sau în târguri locale.

Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural naţional, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural naţional.

“În urma acţiunii Poliţiei Române, lotul de monede (alcătuit în majoritate din monede greceşti de epocă imperială din cetăţile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede greceşti autonome, denari şi antoninieni romani, precum şi monede de bronz de tip Lysimach şi monede de tip Filip II din argint), precum şi celelalte bunuri arheologice (cuprinzând 55 vârfuri de săgeată – semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr., un pumnal akinakes – o piesă arheologică rară, pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc.) au fost indisponibilizate”, se arată în comunicatul IGPR.

O parte din banii rezultaţi din operaţiunile ilegale ar fi fost transferaţi către persoane implicate în braconajul de situri arheologice din România.