Confidenţialitate

Mihaela Bilic: „Poftele reflectă nevoia de anumiți nutrienți”. Cu o singură excepție, pe care „o cere creierul, nu organismul” | VIDEO

Mihaela Bilic, medic nutriționist și gazda emisiunii „Frecvența Gustului” la Europa FM, a explicat că până acum 20 de ani, nutriția era o specialitate medicală adresată oamenilor bolnavi. Mai mult, medicul nutriționist a subliniat că „organismul știe să ceară”, iar „poftele reflectă nevoia de anumiți nutrienți”, cu excepția poftei de zahăr.

„Care ar fi rolul nutriționistului în societatea actuală, care discută despre mâncare mai mult decât despre orice. Este cel mai la modă subiect și nutriția a devenit și ea o modă. Mergem la nutriționist sau ne-am dori să mergem la nutriționist mai degrabă decât la psiholog, mai degrabă decât la sala de sport”, a spus Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: „Natura ne-a făcut suficient de isteți să știm ce e bun de mâncat, să știm când ne este foame și când ne-am săturat”

„În facultatea de medicină și cel puțin până acum 20 de ani, nutriția era privită ca o specialitate care se adresa oamenilor bolnavi. Pentru că noi, ca și instinct, natura ne-a făcut suficient de isteți să știm ce e bun de mâncat, să știm când ne este foame, să știm – chiar dacă nu ținem cont – și când ne-am săturat”, a explicat Mihaela Bilic.

„Suntem construiți în așa fel încât să nu putem uita de foame. E un lucru de care depinde supraviețuirea noastră ca specie. Așa că mai degrabă trebuie să fim învățați cum să ne oprim, nu să fim îndemnați să mâncăm”, a mai spus Mihaela Bilic la Europa FM.

Mihaela Bilic: „Poftele reflectă nevoia de anumiți nutrienți”

„Iar la capitolul alegeri, organismul știe să ceară și, paradoxal, chiar dacă nu credeți, poftele reflectă nevoia de anumiți nutrienți. O singură excepție avem: pofta pentru zahăr. În momentul în care credeți că organismul cere zahăr, vă pot mărturisi că nu organismul cere, ci creierul. Este un element care anesteiază creierul și ne dă o stare de bine, ne șterge toată energia negativă”, a explicat medicul nutriționist.

„Din cauza tuturor regulilor pe care le-au stabilit nutriționiștii pentru oamenii sănătoși, am ajuns în acest teribil paradox că noi suntem înconjurați de mâncare și îi întrebăm pe cei din jur ce să mâncăm, la ce oră să mâncăm, cât să mâncăm și – mai grav – ce anume să mâncăm, ce cu ce să combinăm”, a adăugat Mihaela Bilic.

„Pot să vă spun fără niciun dubiu că în momentul în care întrebăm în exterior, nu poate nimeni să știe ce ne face nouă bine, ce ne trebuie și toate sfaturile pe care le vom primi sunt cel mult recomandări generale, însă nu poate nimeni să-și asume răspunderea și să decidă pentru noi pentru că chestiunea asta cu mâncarea, sper că realizați, o facem în fiecare zi din viața noastră și dacă avem pretenția ca cineva să ne pună în farfurie, lucrul acesta este imposibil de realizat”, a adăugat Mihaela Bilic.

Urmărește întreaga emisiune „Frecvența Gustului” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: De ce eșuează curele de slăbire? Explicația Mihaelei Bilic | VIDEO