Confidenţialitate

Microbii din organism influenţează stările emoţionale

Bacteriile colonizează tractul digestiv încă din primele 24 de ore de la naştere şi în jurul vârstei de doi ani devin o prezenţă permanentă în viaţa noastră. Trilioanele de microbi care trăiesc în corpul nostru pot cântări chiar și 3 kilograme, adică de două ori mai mult decât greutatea medie a creierului uman. Cele mai multe bacterii se află la nivelul intestinelor, loc în care participă la digestia alimentelor, sinteza vitaminelor și previn apariția infecțiilor. Dar studii recente arată că influența lor se extinde dincolo de mucoasa intestinală, chiar și până la nivelul creierului. Efectuate pe parcursul a 10 ani, cercetările au demonstrat legătura dintre microbii din organism și stările emoționale, apetit sau capacitatea de învățare și memorare. Pot influența de asemenea apariția bolilor neurologice sau psihiatrice, inclusiv anxietății, depresiei și autismului.

Unul dintre cercetători a observat că microbii influențează sistemul imun și a crezut că pe această cale pot influența si sistemul nervos. Însă studii mai atente au arătat și că microbii secretă anumite molecule care interacționează direct cu creierul nostru pe calea sângelui. O altă cale ar fi nervii care leagă intestinele de sistemul nervos central.

Studii efectuate cu ajutorul animalelor de laborator susțin de exemplu existența unei bacterii care crește producerea de serotonină, un neurotransmițător cu rol antidepresiv.

Microbii care trăiesc în corpul nostru par să răspundă la stres influențând felul în care creierul răspunde la evenimentele stresante.

După toate aceste cercetări, vine întrebarea dacă boli ale creierului pot fi tratate pornind de la acești microbi. Studii suplimentare sunt necesare.