Confidenţialitate

Mesaj RO-ALERT: Respectați recomandările pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus

Autoritățile reamintesc populației, printr-un mesaj RO-ALERT, să respecte măsurile instituite în contextul stării de urgență.

“Mesaj RO-ALERT: RESPECTAȚI recomandările pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus COVID-19. RĂMÂNEȚI în casă, pe cât posibil! EVITAȚI contactul direct sau apropiat cu alte persoane! MENȚINEȚI distanța de minimum 2 metri față de ceilalți! NU ATINGEȚI suprafețe pe care au pus mâna și alte persoane! FERIȚI-VĂ de zonele aglomerate! SPĂLAȚI-VĂ pe mâini cât mai des posibil! NU VĂ ATINGEȚI cu mâinile fața, nasul gura sau ochii! ASIGURAȚI-VĂ că regulile sunt respectate și de vârstnici. Ei sunt cei mai expuși îmbonăvirii!

INFORMAȚI-VĂ: https://stirioficiale.ro/“, scrie în mesajul de avertizare.

 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a reacţionat după ce bucureștenii au ieşit în număr mare, sâmbătă, la plimbare în parcuri sau la grătar, în împrejurimile orașului.

Locuitorii Capitalei au ignorat recomandările autorităților în contextul răspândirii noului coronavirus.

”Mai multe persoane au sunat să spună că sunt prea mulţi care au ieşit la plimbare şi la grătare fiind vremea frumoasă. În această perioadă rămânerea acasă şi evitarea activităţilor care pot să vă expună şi să expună familiile voastre este extrem de importantă. Virusul nu se vede, nu se simte şi nu are gust ca să-l evitaţi. Acesta se evită numai prin măsurile de izolare şi distanţare socială”, a scris Raed Arafat pe Facebook.
”Vă rog mult evitaţi la maxim activităţile care nu sunt esenţiale în această perioadă!”, a adăugat secretarul de stat.

La rândul său, primarul general al Capitalei i-a criticat pe acei locuitori ai orașului care ignoră avertismentele autorităților în contexul înmulțirii cazurilor de nou coronavirus.

“Oprim activităţi economice, cu riscuri imense pentru întreaga ţară, dar stăm unii lângă alţii în parc? Respirând de aproape acelaşi aer, posibil contaminat, de către una sau mai multe persoane? (…) Dacă închideau autorităţile centrale sau locale parcurile, pentru protectia populaţiei, sigur ar fi fost reacţii publice negative. Dar, văzând ce se întâmplă, sunteţi de acord să luăm măsuri mai ferme, constatând că sunt mulţi cei care încalcă izolarea? Una ar fi închiderea temporară a parcurilor pentru a evita astfel de situaţii”, a scris Gabriela Firea pe Facebook, unde a postat și o fotografie sugestivă.

Edilul a subliniat că virusul de tip nou rezistă în aer şi se transmite de la 4,5 metri distanţă de persoana infectată.

“Măcar să facem tot ceea ce tine de noi, ca persoane, pentru protecția noastră, a familiilor noastre, a prietenilor, colegilor, vecinilor nostri”, a adăugat șefa municipalității.

“Toată lumea declară că medicii sunt eroi şi că trebuie să-i ajutam. Cum îi sprijinim? Ignorând sfaturile lor? Stând aproape de foarte multă lume despre care nu ştim dacă a avut sau nu vreun contact cu o persoană îmbolnavită de COVID 19?”, s-a întrebat Gabriela Firea.

Secretar de stat în ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru spune că nu au simptome peste 60% dintre pacienţii testaţi pozitiv la nivel național cu noul coronavirus.

„Cam 60-70% [dintre infectați – n.r] sunt asimptomatici sau au simptome bruște. Ceilalți sunt cu o simptomatologie de o anumită intensitate. 14 sunt în Terapie Intensivă. 3 dintre ei sunt în stare mai gravă, fără un suport ventilator în acest moment. Lipsa simptomatologiei înseamnă și o vindecare mai rapidă și completă. Asimptomatici mai pot fi și cei neidentificați, aceia pot fi cei care transmit [virusul – n.r]”, a declarat oficialul MS la Europa FM.

„Avem o transmitere comunitară [de Covid-19], dar e o transmitere la nivel mic … susținut, dar mic. Încă nu avem o transmitere comunitară violentă, acele focare mari. Tocmai scenariul 3, în care suntem în acest moment, este cel cu o transmitere comunitară susținută, dar cu o creștere lentă a numărului de cazuri, ceea ce ne permite să tratăm ce avem și să facem loc pentru următorii pacienți”, a adăugat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă cele 59 de cazuri nou-confirmate în România ar trebui să ne îngrijoreze, oficialul MS a răspuns: „Înseamnă că am crescut și capacitatea de testare și am putut testa și mai mulți cetățeni dintre cei aflați în carantină (…) putem ajunge spre 1.500-2.000 de teste pe zi. În aceste testă intră și cei confirmați, spitalizați și care sunt testați periodic, mai des decât cei aflați în carantină”.

Nelu Tătaru a confirmat, totodată, că a fost confirmat cu noul coronavirus un pacient internat la Spitalul Universitar din București. A fost începută o anchetă epidemiologică, iar secția respectivă a fost izolată.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a urcat la 367 în România. Cei 59 de pacienți au vârste cuprinse între un an și 74 de ani.

Printre pacienții care s-au vindecat se află și deputatul PNL de Hunedoara, Lucian Heiuș, dar și administratorul public al orașului Deva, Adrian David, depistați săptămâna trecută cu noul coronavirus. n cazul lor, și al doilea test efectuat în Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a fost negativ.

Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv până în acest moment în România, 52 au fost declarate vindecate și externate.