Confidenţialitate

Coronavirus în România: Bilanțul infectărilor urcă la 367

Grupul de Comunicare Strategică anunță, sâmbătă, că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a urcat la 367 în România.

Sunt 59 de noi îmbolnăviri.

52 de cazuri sunt considerate vindecate.

Pacienții nou confirmați au vârste cuprinse între un an și 74 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.207 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 55.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.915 de teste, din care 40 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.501 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.704 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 117 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția a aplicat 329 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Cetățenii sunt sfătuiți să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Categoria de populație cea mai expusă la îmbolnăvire este cea de peste 70 de ani, susține Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Izolarea vârstnicilor este o variantă luată în calcul. Potrivit lui, creșterea zilnică a numărului de cazuri confirmate reprezintă un semnal de alarmă.

Ministerul de Externe de la București a anunțat, sâmbătă, că șapte români au decedat până în prezent în afara României, șase în Italia și unul în Franța.

Noul coronavirus a ucis 11.129 de persoane pe plan mondial, de la apariţia acestuia în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit de agenția France Presse. 258.930 de cazuri de infectare au fost detectate în 163 de ţări şi teritorii. Totuși, la momentul actual, multe ţări testează doar cazurile care necesită spitalizare.

Italia a ajuns la un total de 4.032 de decese, cu 627 în plus faţă de joi. Autoritățile au cerut armatei să intervină pentru a asigura respectarea măsurilor de carantină.

Numărul cazurilor de nou coronavirus a ajuns, vineri, la 66 în Republica Moldova. Covid-19 a ucis o persoană dincolo de Prut. Un pacient a fost declarat vindecat. Marți, Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență până la 15 mai.

Uniunea Europeană acordă României peste un miliard de euro pentru combaterea efectelor COVID-19, a anunțat reprezentanţa Comisiei Europene la București.

Șefa executivului comunitar a anunţat, vineri seara, suspendarea regulilor privind disciplina bugetară în UE, o măsură inedită care va permite statelor membre să cheltuiască oricât va fi necesar pentru a lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus.

„Am promis că vom face totul pentru a sprijini companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru. Ieri am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile. Astăzi am declanşat o clauză pentru a relaxa regulile bugetare. Aceasta înseamnă că guvernele naţionale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie”, a declarat Ursula von der Leyen într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter.

Executivul comunitar a suspendat, totodată, temporar, implementarea programelor de relocare a refugiaţilor din taberele din Grecia şi Italia ca urmare a pandemiei de coronavirus, dar plănuieşte să continue procesul în scurt timp.

Președintele Klaus Iohannis a făcut, vineri, un nou apel către români. „Contează enorm ca fiecare dintre noi să urmeze regulile recomandate de autorități”, susține șeful statului. „Împreună, și doar împreună, vom reuși”, a adăugat Klaus Iohannis.