Tătaru, la Europa FM: Peste 60% dintre pacienţii testaţi pozitiv cu noul coronavirus nu au simptome | AUDIO

Secretar de stat în ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru spune că nu au simptome peste 60% dintre pacienţii testaţi pozitiv la nivel național cu noul coronavirus.

“Cam 60-70% [dintre infectați – n.r] sunt asimptomatici sau au simptome bruște. Ceilalți sunt cu o simptomatologie de o anumită intensitate. 14 sunt în Terapie Intensivă. 3 dintre ei sunt în stare mai gravă, fără un suport ventilator în acest moment. Lipsa simptomatologiei înseamnă și o vindecare mai rapidă și completă. Asimptomatici mai pot fi și cei neidentificați, aceia pot fi cei care transmit [virusul – n.r]”, a declarat oficialul MS la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Avem o transmitere comunitară [de Covid-19], dar e  o transmitere la nivel mic … susținut, dar mic. Încă nu avem o transmitere comunitară violentă, acele focare mari. Tocmai scenariul 3, în care suntem în acest moment, este cel cu o transmitere comunitară susținută, dar cu o creștere lentă a numărului de cazuri, ceea ce ne permite să tratăm ce avem și să facem loc pentru următorii pacienți”, a adăugat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă cele 59 de cazuri nou-confirmate în România ar trebui să ne îngrijoreze, oficialul MS a răspuns: “Înseamnă că am crescut și capacitatea de testare și am putut testa și mai mulți cetățeni dintre cei aflați în carantină (…) putem ajunge spre 1.500-2.000 de teste pe zi. În aceste testă intră și cei confirmați, spitalizați și care sunt testați periodic, mai des decât cei aflați în carantină”.

Nelu Tătaru a confirmat, totodată, că a fost confirmat cu noul coronavirus un pacient internat la Spitalul Universitar din București. A fost începută o anchetă epidemiologică, iar secția respectivă a fost izolată.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a urcat la 367 în România. Cei 59 de pacienți au vârste cuprinse între un an și 74 de ani.

Printre pacienții care s-au vindecat se află și deputatul PNL de Hunedoara, Lucian Heiuș, dar și administratorul public al orașului Deva, Adrian David, depistați săptămâna trecută cu noul coronavirus. n cazul lor, și al doilea test efectuat în Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a fost negativ.

Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv până în acest moment în România, 52 au fost declarate vindecate și externate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS