Arafat: Virusul nu se vede, nu se simte şi nu are gust ca să-l evitaţi

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a reacţionat după ce bucureștenii au ieşit în număr mare, sâmbătă, la plimbare în parcuri sau la grătar, în împrejurimile orașului.

Locuitorii Capitalei au ignorat recomandările autorităților în contextul răspândirii noului coronavirus.

 ”Mai multe persoane au sunat să spună că sunt prea mulţi care au ieşit la plimbare şi la grătare fiind vremea frumoasă. În această perioadă rămânerea acasă şi evitarea activităţilor care pot să vă expună şi să expună familiile voastre este extrem de importantă. Virusul nu se vede, nu se simte şi nu are gust ca să-l evitaţi.  Acesta se evită numai prin măsurile de izolare şi distanţare socială”, a scris Raed Arafat pe Facebook.
 ”Vă rog mult evitaţi la maxim activităţile care nu sunt esenţiale în această perioadă!”, a adăugat secretarul de stat.

Secretar de stat în ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru spune că nu au simptome peste 60% dintre pacienţii testaţi pozitiv la nivel național cu noul coronavirus.

„Cam 60-70% [dintre infectați – n.r] sunt asimptomatici sau au simptome bruște. Ceilalți sunt cu o simptomatologie de o anumită intensitate. 14 sunt în Terapie Intensivă. 3 dintre ei sunt în stare mai gravă, fără un suport ventilator în acest moment. Lipsa simptomatologiei înseamnă și o vindecare mai rapidă și completă. Asimptomatici mai pot fi și cei neidentificați, aceia pot fi cei care transmit [virusul – n.r]”, a declarat oficialul MS la Europa FM.

„Avem o transmitere comunitară [de Covid-19], dar e  o transmitere la nivel mic … susținut, dar mic. Încă nu avem o transmitere comunitară violentă, acele focare mari. Tocmai scenariul 3, în care suntem în acest moment, este cel cu o transmitere comunitară susținută, dar cu o creștere lentă a numărului de cazuri, ceea ce ne permite să tratăm ce avem și să facem loc pentru următorii pacienți”, a adăugat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă cele 59 de cazuri nou-confirmate în România ar trebui să ne îngrijoreze, oficialul MS a răspuns: „Înseamnă că am crescut și capacitatea de testare și am putut testa și mai mulți cetățeni dintre cei aflați în carantină (…) putem ajunge spre 1.500-2.000 de teste pe zi. În aceste testă intră și cei confirmați, spitalizați și care sunt testați periodic, mai des decât cei aflați în carantină”.

Nelu Tătaru a confirmat, totodată, că a fost confirmat cu noul coronavirus un pacient internat la Spitalul Universitar din București. A fost începută o anchetă epidemiologică, iar secția respectivă a fost izolată.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a urcat la 367 în România. Cei 59 de pacienți au vârste cuprinse între un an și 74 de ani.

Printre pacienții care s-au vindecat se află și deputatul PNL de Hunedoara, Lucian Heiuș, dar și administratorul public al orașului Deva, Adrian David, depistați săptămâna trecută cu noul coronavirus. n cazul lor, și al doilea test efectuat în Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a fost negativ.

Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv până în acest moment în România, 52 au fost declarate vindecate și externate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS