Medicul Caius Solovan despre psoriazis (Audio)

Mâine este ziua mondială a psoriazisului, o afecţiune dermatologica ce determină o creştere exagerată a celulelor pielii.

Psoriazisul nu este contagios. În schimb, cei care îl fac, pot ajunge foarte uşor la depresii ori chiar la suicid.

Există tratamente pentru el, trebuie doar să mergeţi la un doctor specialist. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate plăteşte tratamentul celor asiguraţi.

De cele mai multe ori el este declanşat pe fond genetic însă stresul şi anxietatea, clima rece şi uscată, diverse leziuni ori chiar anumite medicamente, pot determina apariţia psoriazisului.

În ultimii ani a apărut o terapie utilizată cu succes atât în SUA cât şi în Europa: tratamente biologice care se bazează pe acţiunea proteinelor de fuziune sau anticorpilor monoclonal ICE acţionează la mecanismul de apariţie a bolii.

Din octombrie 2008 şi pacienţii asiguraţi din România pot beneficia de tratament gratuit, prin programul naţional de psoriazis. Mai întâi, este nevoie de un consult al medicului dermatolog.

Cristina Teacă a stat de vorbă, într-un Minut de Sănătate, cu medicul Caius Solovan de la Clinică Universitară de Dermato-venerologie din Timişoara.