Medicamentele şi sarcina

Femeile însărcinate trebuie să fie mult mai atente la medicamentele pe care le iau pe parcursul sarcinii. E în joc sănătatea viitorului copil.

Deşi sunt avertizate prin intermediul diverselor prospecte, numeroase gravide continuă să ia medicamente care le fac rău fetuşilor, relatează Reuters.

O arată un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Montreal.

Printre pastilele care dăunează gravidelor se numără cele recomandate pentru epilepsie, pentru tratarea acneei severe sau anxietăţii, precum şi o serie largă de antibiotice sau medicamente pentru probleme cardiace.

Coordonatorul studiului susţine că gravidele ar trebui să fie mai conştiente de riscurile la care îşi supun copiii nenăscuţi în momentul în care continuă anumite tratamente pentru boli cronice fără să ţină cont de contraindicaţiile lor.

Cercetarea s-a desfăşurat pe parcursul a cinci ani, începând din ianuarie 1998 şi până la finele lui 2002. Au fost monitorizate o sută de mii de femei gravide.

56% dintre acestea au continuat să ia diverse pastile pe timpul gravidităţii iar mai bine de 6 procente, au luat medicamente strict interzise în timpul sarcinii.

Au pierdut sarcina, 6% dintre femei iar 8,2% dintre nou-născuţi aduşi pe lume de femei care au luat medicamente contraindicate pe timpul sarcinii s-au născut cu deficiente.