Medicament pentru tratamentul SIDA, acum în România

Un nou medicament pentru tratamentul SIDA este disponibil şi în România, fiind recomandat pacienţilor care sunt infectaţi cu virus rezistent la alte tratamente, a anunţat, vineri, directorul medical al Institutului ‘Matei Balş’ din Capitală, Sorin Petrea.

El a spus că acest tratament va oferi posibilitatea de a reduce virusul din sânge până la nivelul nedetectabil, acesta fiind, de altfel, şi scopul tratamentului împotriva HIV.

‘Aproape toţi pacienţii dezvoltă, în timp, rezistenţă la medicamente. De aceea, cercetările medicale urmăresc crearea unor noi tratamente, care să asigure bolnavilor creşterea speranţei de viaţă’, a arătat Sorin Petrea.

Studiile au arătat că trei din cinci pacienţi trataţi cu acest nou produs, Intelence, a cărui substanţă activă este etravirina, au ajuns, după tratament, în situaţia în care virusul nu a mai fost detectat.

Conform statisticilor, în România sunt înregistraţi aproximativ 10.041 de pacienţi cu HIV-SIDA, cea mai răspândită modalitate de transmitere fiind cea prin contact sexual neprotejat.

În lume, dar şi în România, există o tendinţă de ‘feminizare’ a bolii, a precizat medicul Mariana Mărdărescu, şef de clinică la Institutul ‘Matei Balş’.

Ea a spus că, în prezent, cea mai frecventă cale de transmitere este de la mamă la făt, dar în viitor ponderea transmiterii va fi ocupată de cea injectabilă.