Tensiunea arterială reprezintă presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților vaselor prin care acesta circulă.
Are două componente: numărul mai mare reprezintă tensiunea sistolică și tensiunea diastolică – numărul mai mic.
Se măsoară în miilimetri coloană de mercur, iar valorile ideale sunt 120 pentru cea sistolică și 80 pentru cea diastolică.
Verificarea tensiunii arteriale este o procedură rapidă, nedureroasă și utilă. Permite diagnosticul hipertensiunii arteriale și aprecierea eficacității tratamentului.
Monitorizarea la domiciliu se face cu ajutorul aparatelor digitale sau cu tensiometrul clasic cu manșetă. Tensiunea se măsoară după câteva minute de repaus și liniște, în poziție culcat sau în șezut, fără a fuma sau consuma alcool în prealabil. Inițial se înregistrează valorile de la ambele brațe, ulterior folosindu-se doar cel la care s-a descoperit valoarea cea mai mare.
S-a demonstrat că valorile tensionale sunt mai crescute la cabinet față de cele măsurate la domiciliu și aceasta se explică prin factorul emoțional sau prin faptul că este mai corect măsurată de personalul medical.
Țineți un jurnal și prezentați valorile tensiunii arteriale medicului. Acesta este singurul care decide dacă tratamentul necesită modificări.