Confidenţialitate

Vela modifică acordul cu Patriarhia. Polițiștii nu mai distribuie Paștile și Lumina Sfântă

Ministerul Internelor a anunțat, miercuri, modificarea acordului încheiat cu Patriarhia Română.

În varianta inițială, comunicată marți, acordul cu BOR a stârnit numeroase critici și a fost denunțat inclusiv de șeful statului.

Klaus Iohannis a cerut o formulă care se încadrează în îndemnul „Stați acasă!”.”Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”, a avertizat președintele.

Într-o declarație de presă, susținută la ceas târziu, ministrul Marcel Vela a invocat “estimări recente” privind epidemia de nou coronavirus.

Potrivit șefului MAI, polițiștii nu vor mai fi implicați în distribuirea Paștilor și a Luminii Sfinte, ci doar vor asigura ordinea publică. Credincioșii nu vor putea participa la slujbele de Înviere și nu mai pot ieși în fața domiciliului/blocului pentru a lua Lumină.

Declarațiile ministrului:

“Am avut o nouă discuție cu Preafericitul Patriarh și am ajuns la un nou acord pentru a revizui măsurile pentru Paște.

Având în vedere estimările recente ale specialiștilor cu privire la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, acordul Patriarhiei se modifică:

Slujbele religioase de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii și prevederilor din ordonanțele militare, fără participarea credincioșilor în incintă, curte sau apropierea locașurilor.

Pâinea binecuvântată, numită “Paști” va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de către voluntari și personalul clerical, vineri și sâmbătă, în intervalele 8-17 și în prima zi de Paște, între orele 6-12, la solicitarea credincioșilor.

Lumina va fi distribuită de către personalul clerical al BOR și maxim 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20. Astfel, clericii din fiecare parohie, cu mască și mănuși, vor asigura distribuirea Paștilor și Luminii respectând reglementările din ordonanțele militare. Vor purta banderolă albă și ecuson ștampilat de parohie.

Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din prag ori de la fereastră, fără a ieși în stradă. Asociațiile de Proprietari vor desemna un reprezentant.”

Declarațiile ministrului sunt analizate într-o Ediție Specială Europa FM, de jurnaliștii Cătălin Striblea și Alice Iacobescu.

Președintee Klaus Iohannis a cerut să se revină asupra controversatului acord dintre Ministerul Internelor și Biserica Ortodoxă Română.

Cu puțin timp înainte, ministrul Vela spunea că președintele este de acord cu acordul încheiat cu BOR: “Înainte am informat și premierul și a fost la curent și domnul președinte. Este un fake news că e scandal și lumea e nemulțumită și că ne întâlnim pe această temă. (…) Domnul președinte întotdeauna a fost de acord și a fost de acord și cu acest lucru, cu orice măsură care poate opri răspândirea coronavirusului”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înțelegerea MAI-BOR a stârnit reacții critice în societate.

Încercând să apere inițial înțelegerea, ministrul Marcel Vela a susținut că, din informaţiile sale, primari ai PSD ar fi incitat credincioşii pentru a provoca conflicte în noaptea de Înviere. Potrivit liberalului Marcel Vela, reprezentanţii altor partide politice ar fi vrut să creeze evenimente „gen 10 august”.

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a acuzat că ministrul de Interne „încearcă să-și acopere incoerența măsurilor adoptate prin ordonanțele militare aruncând, din nou, vina pe PSD”.

UDMR și USR au cerut demisia lui Marcel Vela.

În schimb, Biserica Ortodoxă Română a susținut că acordul „a fost unul interinstituțional, oficial și public”.

Protocolul a fost apărat – la Europa FM – de premierul Ludovic Orban.