Confidenţialitate

BOR: Acordul Patriarhiei cu MAI, în consonanță cu starea de urgență

Biserica Ortodoxă Română (BOR) susține că acordul Patriarhiei cu Ministerul de Interne „a fost unul interinstituțional, oficial și public”.

„Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creștine câteva lucruri esențiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei și îi ajută concret pe cei afectați. Până în acest moment cu aproape 10 mil. de lei. Asta va face Biserica și mai departe”, a explicat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, pentru Mediafax.

Potrivit lui, acordul Patriarhiei cu MAI era în conținutul său, „până la ultima literă”, în consonanță cu reglematările stării de urgență în vigoare.

„Poliția Română nu ne asigură tuturor doar protecția și ordinea publică, ci făcea acum și un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimau tăcut recunoștința. Suntem o țară și o societate edificate pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă”, a adăugat Bănescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, „a oferi, sub măsuri de protecție totală și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită și le primesc prin voluntari acreditați și corespunzător echipați (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simț, dublat acum atent și de firească grijă față de ceilalți, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm”.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi seara, că românii vor putea primi Paşti vineri şi sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari şi de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

Deși apărată de premierul Ludovic Orban, decizia a atras critici.

Ministrul de Interne a susținu că, din informaţiile sale, primari ai PSD ar fi incitat credincioşii pentru a provoca conflicte în noaptea de Înviere. Potrivit liberalului Marcel Vela, reprezentanţii altor partide politice ar fi vrut să creeze evenimente „gen 10 august”.

Liderul intermiar al PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat că ministrul de Interne „încearcă să-și acopere incoerența măsurilor adoptate prin ordonanțele militare aruncând, din nou, vina pe PSD”.

Miercuri, la prânz, șeful statului a spus că va cere ministrului Marcel Vela și premierului Ludovic Orban să revină asupra “așa-zisului acord”, pentru a găsi o formulă care se încadrează în îndemnul „Stați acasă!”. “Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”, a avertizat Klaus Iohannis.

Marți, președintele a emis decretul pentru prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. Documentul va fi supus votului, joi, în legislativ.