Confidenţialitate

MApN, despre cele 2 drone rusești prăbușite pe teritoriul României: „Ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul”

În urma atacurilor de noapte atrecută, două drone rusești s-au prăbușit pe teritoriul României. Ministerul Apărării Naționale a spus că aparatele de zbor au avut explozibil la bord. De cele mai multe ori, în cazul altertelor anterioare, dronele prăbușite nu purtau explozibil. „În urma cercetărilor realizate la fața locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul. Ambele locații se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul național”, a subliniat Ministerul Apărării Naționale.

„O echipă de specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne au efectuat joi, 13 februarie, investigații în două zone de pe teritoriul național, în proximitatea frontierei româno-ucrainene, unde au fost descoperite fragmente rezultate în urma impactului unor drone de tip Geran 1/2, folosite de Federația Rusă în atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.

Prima zonă în care au fost descoperite fragmente de dronă a fost localizată în apropierea frontierei, la aproximativ 5 kilometri vest de localitatea Reni din Ucraina, la mai puțin de 1.000 de metri de malul stâng al Dunării.

A doua zonă de impact pe teritoriul național a fost descoperită tot în proximitatea frontierei, într-un punct situat la 500 de metri de malul fluviului, la o distanță de circa 5 kilometri sud de localitatea Reni, unde, de asemenea, au fost găsite resturile unei drone”, transmite Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat oficial.

MApN: „Ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul”

„În urma cercetărilor realizate la fața locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul. Ambele locații se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul național. Echipa de investigatori a ridicat probe de la cele două locații.

Reamintim că, în cursul nopții trecute, forțele Federației Ruse au executat, în mod nejustificat și în gravă contradicție cu normele de drept internațional, un nou atac asupra unor obiective civile și de infrastructură ucrainene, în apropierea frontierei cu România.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea”, mai transmite MApN.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Galați: Verificări în zona Zătun după atacul aerian din Ucraina, în apropiere de graniță. Echipaje ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră, la fața locului | AUDIO | VIDEO