Confidenţialitate

Manifestații față de modul în care autoritățile au gestionat cazul criminalului de la Caracal

Mii de persoane au protestat, sâmbătă seara, în București și în alte orașe ale țării, față de modul în care autoritățile statului au gestionat cazul suspectului de crimă de la Caracal.

În vârstă de 65 de ani, individul a fost arestat preventiv pentru viol și trafic de minori. Gheorghe Dincă nu recunoaște acuzațiile.

În vârstă de 15 ani, Alexandra a fost dată dispărută miercuri. Joi, fata a sunat, de trei ori, la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit să ofere o localizare exactă, ci doar o arie de căutare, polițiștii și procurorul de caz având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect. Victima nu a mai fost găsită.

La perchezițiile domiciliare, a fost descoperit un bidon cu resturi umane și bijuterii, recunoscute de familia adolescentei dispărute, pe care suspectul a luat-o cu mașina din drum, “la ocazie”.
Tot la Caracal, autoritățile investighează dispariția unei alte fete, despre care se crede că a fost victima aceluiași individ. Scafandrii au fost solicitați, sâmbătă dimineața, pentru a ajuta la strângerea de probe dintr-un lac situat lângă locuinţa suspectului de crimă.
În Capitală, participanții la demonstrație s-au adunat în tăcere, la ora 19.00, în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului. Pe pancarte erau scrise mesaje precum “Sângele lor e pe mâinile voastre”, “România e ucisă”, “PSD ucide” sau “Corupția ucide”.

Mai apoi, mulțimea a pornit în marș pe Calea Victoriei, scandând “Ieşiţi din casă dacă vă pasă!”. Punctul final al marșului a fost Piața Revoluției.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Manifestanții au strigat împotriva sistemului corupt și a clasei politice actuale, și au aprins lumânări în fața sediului Ministerului de Interne.

La Iași, cei prezenți la manifestație au adus lumânări şi o coroană de flori pe care scria “Alexandra şi Mihaela, iertaţi-ne!”.

La Caracal, peste o sută de persoane s-au adunat, duminică, în faţa casei suspectului de crimă, unde s-au desfășurat noi percheziţii.

Imagini surprinse de Andrei Paleu

Pe rețelele de socializare, grupurile civile Rezistenţa, Geeks for Democracy, Corupţia Ucide şi Iniţiativa România au făcut apeluri la proteste.

“Azi ieşim pentru Alexandra. Copilul ucis la Caracal din cauza statului român.

Azi ieşim împotriva indiferenţei celor de la putere. A incompetenţei lor, a lipsei de empatie.

Azi ieşim să le spunem că ne-am săturat de ei.
Că nu îi mai suportăm.

Că îi urâm pentru că ne omoară zi de zi.

Şi, cel mai grav, ne omoară copii.

Ei ne omoară pe noi!

Prin indiferentă, prin neprofesionalismul, prin nepăsarea lor.

Prin TICĂLOŞIA lor!

Azi ieşim pentru Alexandra!

Şi pentru toate victimele nepăsării statului. Pentru sângele pe care îl au pe mâini.

De la 19:00 în Piaţa Victoriei.

Aduceţi câte o floare şi o candelă dacă puteţi.

La oră 20:00 plecăm în marş spre Ministerul de Interne pentru a aprinde candelă acolo.

Pentru Alexandra. Pentru sufletul ei şi al celorlalţi copii ucişi de un stat indiferent la suferinţă, preocupat doar propria îmbuibare”.

Recent învestit în funcția de ministru al Internelor, Nicolae Moga, s-a deplasat, vineri, la Caracal, unde a anunțat că i-a destituit pe Ioan Buda de la conducerea Poliției Române și pe șeful IPJ Olt, Cristian Voiculescu.

Procurorul general Bogdan Licu a susținut, vineri, că polițiștii ar fi putut să intervină în lipsa unei autorizări, admițând că “viața fetei ar fi putut fi salvată”.

Premierul a anunţat, sâmbătă, că analizează posibilitatea convocării unui referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru viol, pedofilie, crimă. Viorica Dăncilă a mai anunţat constituirea unui grup de lucru interinstituţional sub conducerea secretarului de stat Raed Arafat, pentru un plan de măsuri pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă. Șefa executivului a mai anunțat că prefectul judeţului Olt a fost demis.

Ulterior, Viorica Dăncilă a transmit precizări suplimentare pe Facebook: “Deşi am rugat clasa politică să nu încerce să confişte această tragedie şi să o transforme în subiect de atac, acest apel la respect, maturitate şi compasiune nu a fost onorat. Stimaţi oameni politici, vorbim de analiza oportunităţii unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori şi pedofili, precum închisoarea pe viaţă sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Nu vedeţi necesară o consultare publică pentru introducerea unor astfel de măsuri? Nu vi se pare normal să fie adoptate doar cu acordul cetăţenilor români?. Vă rog pe toţi cei abilitaţi, indiferent de culoarea sau apartenenţa dumneavoastră politică, să ne concentrăm pe măsuri reale. Vreau să vă reamintesc că responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat o poartă întreaga clasă politică şi este strict datoria noastră să găsim soluţii”, a scris Viorica Dăncilă.

“Cazul Caracal” va fi analizat, marți, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele Klaus Iohannis a transmis că așteaptă explicații despre cele întâmplate și “demisiile tuturor celor care au gestionat greșit cazul”. În opinia șefului statului, “atât timp cât corupția și incompetența vor fi încurajate de unii decidenți politici, societatea va avea de suferit”.

Comisia Europeană a decis să lanseze procedurile pentru nerespectarea obligaţiilor de către mai multe state membre, printre care şi România, privind numărul de urgenţă 112. Bucureștiul nu a furnizat informaţii legate de operatorii de servicii privind securitatea reţelelor şi sistemelor informatice.