Confidenţialitate

Managerul Operei Române din Iași, acuzat că ar fi comis o serie de ilegalități

Scandal la Opera Română din Iași. Managerul Beatrice Rancea este acuzat ca ar fi comis o serie de ilegalități, anul trecut.

Ar fi vorba despre achiziții făcute fără referate de necesitate, 70 de contracte de colaborare antedatate sau plăți care diverși furnizori fără să existe nici un contract încheiat. Șefa departamentului economic de la Opera ieșeană a depus zilele trecute un memoriu detaliat la Ministerul Culturii solicitând un control urgent la aceasta instituție.

O primă acuzație adusă de Simona Gogan, contabilul şef al Operei din Iaşi, managerului Beatrice Rancea ar fi modul în care a dispus cheltuirea suplimentării de buget primită de instituţie în decembrie 2019.

Din cele aproape trei milioane de lei veniţi de la Ministerul Culturii, două milioane de lei ar fi mers pe achiziţia unor bunuri. Este vorba despre zeci de televizoare, frigidere, maşini de spălat, aspiratoare şi laptopuri pentru care nu au fost întocmite rapoarte de necesitate şi, după cum scrie contabila în memoriu, care nu s-ar afla în magazia Operei.

Contabila Simona Gogan mai scrie că tot din dispoziţia lui Beatrice Rancea, în decembrie 2019, s-ar fi facuturat 120.000 de lei către o firmă, fără a exista un contract încheiat cu aceasta la momentul plăţii.

Un alt aspect penal, scrie Simona Gogan, ar fi antedatarea a zeci de contracte de colaborare, cu diferite persoane, unele dintre acestea nepretând niciun fel de activitate pentru instituţie. Mai mult, la ordinul lui Rancea s-ar fi dat numere de ordine într-o periodă fără acoperire bugetară, adică, când nu se puteau face angajări.

Un caz aparte este cel al lui Cristian Albu, de la Teatrul Ion Dacian din Bucureşti, care a devenit consilier pe resurse umane pe baza unui contract de telemuncă, adică de prestări servicii din fotoliu de acasă. Albu ar beneficia şi de alte avantaje, cum ar fi plata chiriei la apartamentul din Iaşi şi un spor de condiţii vătămătoare de 15%.

Simona Gogan susţine că pentru cele cinci vizite scurte făcute anul trecut la Iaşi, Albu ar fi încasat lunar 7.000 de lei.

Beatrice Rancea nu a răspuns deocamdată la acuzele aduse de contabila şefă de la Operă, urmând probabil să dea socoteală cât de curând în faţa corpului de control de la Ministerul Culturii.